• Spring navigation over
  • Job
  • Job-applicants
  • Kontakt
  • Nyheder
  • Om hospitalet
  • Adgang med Tegn
Regionshospital - I gode hænder
Region Nordjylland - I gode hænder
  • Afsnit og Ambulatorier
    Afsnit og Ambulatorier

    Alfabetisk oversigt

    Her ses en alfabetisk oversigt over alle sengeafsnit og ambulatorier på Regionshospital Nordjylland. Bemærk, at de er placeret på en række forskellige adresser.

    • A-B
    • C-G
    • H-K
    • L-N
    • O-P
    • R-Å
    • Andet
    • Akutmodtagelse (Skadestue) - Hjørring

    • Anæstesiafsnit - Frederikshavn

    • Anæstesiafsnit - Hjørring

    • Artroskopi, Center for - Hjørring

    • Barselsophold

    • Billeddiagnostisk Afsnit - Frederikshavn

    • Billeddiagnostisk Afsnit - Hjørring

    • Blodprøvetagning, Klinisk Biokemisk Afsnit - Frederikshavn

    • Blodprøvetagning, Klinisk Biokemisk Afsnit - Hjørring

    • Børn og Unge, Ambulatorium for - Hjørring

    • Børn og Unge, Sengeafsnit for - Hjørring

    • Diabetes/Hormon- og Stofskiftesygdomme, Ambulatorium for

    • Diagnostisk Center 204A - Hjørring

    • Diætistenheden - Hjørring og Frederikshavn

    • Endometrioseklinikken

    • Endoskopi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Endoskopi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Fysio- og Ergoterapi - Frederikshavn

    • Fysio- og Ergoterapi - Hjørring

    • Fødegang - Hjørring

    • Graviditet og ultralyd, Ambulatorium for - Hjørring

    • Gynækologi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Hjertemedicin, Ambulatorium for

    • Håndkirurgisk Afsnit - Frederikshavn

    • Idrætsmedicinsk Klinik - Hjørring

    • Intensivafsnit - Hjørring

    • Intern Medicinsk Ambulatorium - Hjørring

    • Jordemodercenter Vendsyssel

    • Kapel - Hjørring

    • Kirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Kirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Kirurgi, Dagafsnit for - Frederikshavn

    • Klinisk Biokemisk Afsnit - Frederikshavn

    • Klinisk Biokemisk Afsnit - Hjørring

    • Laboratorium (Klinisk Biokemisk Afsnit) - Hjørring

    • Lindrende behandling, Enhed for - Hjørring

    • Lungemedicin, Ambulatorium for - Hjørring

    • Lægevagt

    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme, Ambulatorium for - Hjørring

    • Neuroenhed Nord, Brønderslev

    • Neuroenhed Nord, Frederikshavn

    • Operationsafsnit - Frederikshavn

    • Operationsafsnit - Hjørring

    • Opvågningsafsnit - Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Ortopædkirurgi, Dagafsnit for - Hjørring

    • Ortopædkirurgisk Operationsafsnit - Hjørring

    • Ortopædkirurgisk Sengeafsnit OK3 - Frederikshavn

    • Palliative Team, Det

    • Patologisk Institut - Hjørring

    • Reumatologisk Afdeling - Hjørring

    • Reumatologisk Ambulatorium - Hjørring

    • Reumatologisk Sengeafsnit 205 - Hjørring

    • Rygambulatorium - Hjørring

    • Sengeafsnit 105 - Hjørring

    • Sengeafsnit 107 - Hjørring

    • Sengeafsnit 108 - Hjørring

    • Sengeafsnit 109 - Hjørring

    • Sengeafsnit 202A - Hjørring

    • Sengeafsnit 204B - Hjørring

    • Sengeafsnit 205A - Hjørring

    • Sengeafsnit 205B - Hjørring

    • Sengeafsnit 404 - Hjørring

    • Sengeafsnit for Børn og Unge

    • Sengeafsnit for Ortopædkirurgi OK3 - Frederikshavn

    • Sexologi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Skadestue (Akutmodtagelse) - Hjørring

    • Skagen Gigt- og Rygcenter

    • Stomi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Svangre/Barsel Ambulatorium - Hjørring

    • Sårambulatorium for Ortopædkirurgi - Hjørring

    • Tarmkirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Team for Lindrende Behandling

    • Urinvejskirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Urinvejskirurgisk Afdeling

    • Venekirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • VenSim

    • Ældremedicin, Ambulatorium for - Hjørring

    Klik for at se tilhørende afsnit og ambulatorier.

    Frederikshavn

    Hjørring

    Brønderslev 

    Skagen

    Se komplet liste

  • Undersøgelse og behandling
    Undersøgelse og behandling
    Her finder du informationer om undersøgelser og behandlinger på Regionshospital Nordjylland.
    • Akutområdet

    • Anæstesi og intensiv

    • Billeddiagnostik

    • Børn og Unge (pædiatri)

    • Fysio- og Ergoterapi

    • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)

    • Graviditet og fødsel

    • Gynækologi

    • Hjertemedicin (Kardiologi)

    • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)

    • Kirurgi

    • Klinisk Biokemi

    • Kost og ernæring

    • Lungemedicin

    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)

    • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)

    • Neurorehabilitering

    • Ortopædkirurgi, Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Hjørring

    • Urinvejskirurgi (Urologi)

    • Ældremedicin (Geriatri)

  • Praktisk information
    Praktisk information
    Her finder du en række praktiske informationer om Regionshospital Nordjylland.
    • Information til patienter og pårørende om coronavirus

    • Find vej på Regionshospital Nordjylland

    • Parkering

    • Køb af mad og drikke på hospitalet

    • Dine rettigheder som patient

    • Ressourcepersoner på hospitalet

    • Udlån og aflevering af hjælpemidler

    • Kapeltjenesten

    • Samtale med hospitalet via video

  • For Sundhedsfaglige
    For Sundhedsfaglige
    Her finder du en række informationer, som er relevante for forskellige grupper af sundhedsfaglige.
    • Lægers Uddannelsesforum - Vendsyssel

    • VenSim

    • For praktiserende læger

    • Guider for sundhedsfaglige

    • Lægeboliger

    • Nyansatte på Regionshospital Nordjylland

    • Uddannelse i Hjørring og Frederikshavn

    • Samarbejde med kommuner

  • Forskning
    Forskning
    Her finder du information om forskning på Regionshospital Nordjylland.
    • Om Center for Klinisk Forskning

    • Forskningsområder

    • Hjælpefunktioner

    • Nyheder og publikationer

    • Kurser og arrangementer

    • Centre for Clinical Research (in English)

  • Afsnit og Ambulatorier
  • Undersøgelse og behandling
    • Akutområdet
    • Anæstesi og intensiv
    • Billeddiagnostik
    • Børn og Unge (pædiatri)
    • Fysio- og Ergoterapi
    • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)
    • Graviditet og fødsel
    • Gynækologi
    • Hjertemedicin (Kardiologi)
    • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)
    • Kirurgi
    • Klinisk Biokemi
    • Kost og ernæring
      • Kost
    • Lungemedicin
    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)
    • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)
    • Neurorehabilitering
    • Ortopædkirurgi, Frederikshavn
    • Ortopædkirurgi, Hjørring
    • Urinvejskirurgi (Urologi)
    • Ældremedicin (Geriatri)
  • Praktisk information
  • For Sundhedsfaglige
  • Forskning
  • Om hospitalet
  • Kvalitet
  • Patientsikkerhed
  • Fødevarestyrelsens smiley-rapporter
  • Sig din mening
  • Dine-rettigheder-som-patient
  • Frivillige på Regionshospital Nordjylland
  • Selvbetjening
  • Tilgaengelighedserklaering
  • Job
  • Job-applicants
  • Kontakt
  • Nyheder
  • Om hospitalet
  • Adgang med Tegn
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • E-mail
Regionshospital Nordjylland - I gode hænder

Du er her

  1. Forside
  2. Undersøgelse og behandling
  3. Kost og ernæring
  4. Opskrifter til børn med nedsat appetit
PRINT DEL
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • E-mail

Undersøgelse og behandling

  • Akutområdet
  • Anæstesi og intensiv
  • Billeddiagnostik
  • Børn og Unge (pædiatri)
  • Fysio- og Ergoterapi
  • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)
  • Graviditet og fødsel
  • Gynækologi
  • Hjertemedicin (Kardiologi)
  • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)
  • Kirurgi
  • Klinisk Biokemi
  • Kost og ernæring
    • Opskrifter til børn med nedsat appetit
  • Lungemedicin
  • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)
  • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)
  • Neurorehabilitering
  • Ortopædkirurgi, Frederikshavn
  • Ortopædkirurgi, Hjørring
  • Urinvejskirurgi (Urologi)
  • Ældremedicin (Geriatri)

Opskrifter til børn med nedsat appetit

Indholdsfortegnelse

Pandekager
Det skal du bruge
Sådan gør du
Lækker bananis
Det skal du bruge
Sådan gør du
Frugtsalat med guf
Det skal du bruge
Sådan gør du
Koldskål med knas
Det skal du bruge
Sådan gør du
Hjemmelavet softice
Det skal du bruge
Sådan gør du
Risengrød med kanelsukker og smørklat
Det skal du bruge
Appelsinmuffins med kartofler
Det skal du bruge
Sådan gør du
Chokolademand
Det skal du bruge
Sådan gør du
Myslikugler
Det skal du bruge
Sådan gør du
Myslibarer
Det skal du bruge
Sådan gør du
Småkager med 3 slags chokolade
Det skal du bruge
Sådan gør du
Småkager med daim
Det skal du bruge
Sådan gør du
Blåbærboller
Det skal du bruge
Sådan gør du
Frøsnappere
Det skal du bruge
Sådan gør du
Fuldkornspølsehorn
Det skal du bruge
Sådan gør du
Havregrynsscones
Det skal du bruge
Sådan gør du
Milkshake med frugt
Det skal du bruge
Sådan gør du
Jordbærsmoothie
Det skal du bruge
Sådan gør du
Fyldte pitabrød
Det skal du bruge
Sådan gør du
Falafel-/frikadellespyd
Det skal du bruge
Sådan gør du
Boller med sommerbær og mascarpone
Det skal du bruge
Sådan gør du
Gulerodsbrud
Det skal du bruge
Sådan gør du
Grov tærtedej
Det skal du bruge
Sådan gør du
Forslag til æggemasse til madtærte
Forslag til tærtefyld
Pizzasnegle
Det skal du bruge
Sådan gør du
Kontakt og mere viden

Pandekager

 

Cirka 10 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 150 g hvedemel (ca. 2½ dl) eventuelt 75 g hvedemel og 75 g Hvid Hvede
  • 4½ dl mælk
  • 3 æg
  • ½ tsk. groft salt
  • 50 g flydende margarine

 

Pynt:

  • Friske hindbær

 

Tilbehør:

  • 125 g syltetøj
  • 1½ dl piskefløde 38 % pisket til skum
  • Is
Til toppen

Sådan gør du

Pisk melet sammen med halvdelen af mælken til en jævn blanding. Tilsæt resten af mælken, æg og salt - og pisk det hele godt. Tilsæt flydende margarine til blandingen.

Bag tynde pandekager på en rigtig varm stegepande.

Brug ½-¾ dl dej per pandekage.

Servér de lune pandekager med forskellige slags syltetøj og flødeskum eller is.

Billede 7

 

Til toppen

Lækker bananis

Til toppen

Det skal du bruge

  • 2 store bananer
  • 30 g mandler og/eller nødder
  • 50 g tørret frugt, fx tranebær eller rosiner
  • 1 spsk. kokosmel
  • 2 tsk. citronsaft
  • Eventuelt lidt mørk chokolade
Til toppen

Sådan gør du

Hak mandler og/eller nødder, chokolade og tørret frugt.

Mos bananerne.

Rør det hele sammen i en skål.

Tilsæt citronsaft, så bananerne ikke bliver brune.

Fyld blandingen i en isterningebakke eller i snapseglas med en ispind i.

Sæt isen i fryseren i mindst 3 timer.

 

Billede 8

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Frugtsalat med guf

 

Dessert til 6 personer

Til toppen

Det skal du bruge

  • 2 skrællede appelsiner (cirka 250 g)
  • 2-3 skrællede kiwifrugter (cirka 200 g)
  • 1 nektarin (cirka 150 g)
  • 2 friske figner (cirka 150 g)
  • 200 g friske jordbær

 

Honningfløde:

  • ¼ l piskefløde 38 %
  • 1½ spsk. akaciehonning

 

Pynt:

  • Appelsinskiver, friske mynteblade
Til toppen

Sådan gør du

Skyl frugterne og skær dem i mindre stykker - fjern stenen fra nektarinen.

Fordel frugt og jordbær i 6 glas.

 

Honningfløde:

Pisk fløden til et let skum og vend akaciehonningen heri. Smag til og fordel flødeskummet i de 6 glas med frugt og bær.

Pynt med appelsin og mynte og servér straks.

 

Billede 9

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Koldskål med knas

 

Dessert til 4 personer

Til toppen

Det skal du bruge

  • 4 skiver daggammelt lyst brød (cirka 200 g)
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. brun farin
  • 1 nip fint salt
  • 10 g smør
  • 1 l koldskål
Til toppen

Sådan gør du

 

Skær brødet i terninger fjern eventuelt skorpen først. Rist terningerne gyldne på en varm, tør pande under omrøring.

Bland kanel, farin og salt og drys det over brødet. Tilsæt smør, og vend det hele sammen nogle minutter, til croutonerne har opsuget smagsstofferne.

 

Servér sammen med koldskålen og eventuelt friske bær.

 

Billede 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Hjemmelavet softice

 

Dessert til 5 personer

Til toppen

Det skal du bruge

  • 1 l vaniljeflødeis
  • 2 dl piskefløde 38 %
  • 5 gammeldags isvafler
Til toppen

Sådan gør du

Skær isen i tern og lad den tø lidt op i en skål. Tilsæt fløde og pisk blandingen let og luftig med en elpisker. Hæld den rørte is op i en sprøjtepose og form isen op i en top i kræmmerhuset.

 

Tip:

Det er en god idé at fylde en skål med sukker, som isene kan stå i.

 

Billede 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Risengrød med kanelsukker og smørklat

 

Hovedret til 4 personer

Til toppen

Det skal du bruge

  • 3 dl vand
  • 180 g grødris (cirka 2¼ dl)
  • 1 l mælk
  • ¼ tsk. groft salt

 

Kanelsukker:

  • 4 spsk. sukker
  • 2 tsk. stødt kanel

 

Tilbehør:

  • 3 kolde hvidtøl (á 33 cl) eller ribs/solbærsaft

 

Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i cirka 2 minutter.

Tilsæt mælk og bring blandingen i kog. Kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring, i cirka 10 minutter.

Læg låg på og kog i cirka 25 minutter.

Rør ofte i grøden. Hvis grøden virker tynd, så kog den i yderligere cirka 5 minutter - uden låg.

Tilsæt salt og smag til.

 

Kanelsukker: Bland sukker og kanel.

 

Tilsæt smørklat på den færdige risengrød.

 

Billede 13

 

 

 

 

Til toppen

Appelsinmuffins med kartofler

 

12-15 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 150 g plantemargarine eller flydende margarine
  • 200 g sukker
  • 2 æg
  • 2 tsk. vanilje
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 50 g hakket chokolade
  • 100 g kogte kolde kartofler
Til toppen

Sådan gør du

Rør sukker og plantemargarine godt sammen.

Tilsæt æggene ét ad gangen og rør godt efter hvert æg.

Sigt hvedemel, vanilje og bagepulver ned i dejen. Tilsæt ½ dl appelsinsaft og skal af 1 appelsin, hakket chokolade og revet kartoffel (brug den grove side af råkostjernet) og vend forsigtigt rundt.

 

Fyld muffinforme ¾ op og bag dem ved 200 °C i cirka 15-20 minutter.

 

Billede 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Chokolademand

Til toppen

Det skal du bruge

  • 4½ dl kakaomælk
  • 2 dl flydende margarine
  • 75 g gær
  • 3 spsk. sukker
  • 1½ tsk. groft salt
  • 2 spsk. kakaopulver
  • 350 g hvedemel og 350 g Hvid Hvede

 

Pensling:

  • Sammenpisket æg

 

Pynt:

  • Glasur i hvid, brun og lyserød og chokolade knapper
Til toppen

Sådan gør du

Lun kakaomælken, så den bliver lillefingervarm. Hæld den i en skål og tilsæt flydende margarine. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt mel tilbage.

Slå dejen sammen med en grydeske. Dæk skålen til med et viskestykke og stil dejen til hævning et lunt sted i cirka 20 minutter.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt eventuelt resten af melet.

Del dejen i 3 kugler. Form en ene portion til hoved og hår, og sæt dem på en bageplade med bagepapir.

Tril de to andre til hver 12 boller (24 i alt). Stil de 24 boller, som krop på en anden bageplade med bagepapir.

Lad bollerne efterhæve tildækket i cirka 20 minutter.

Pensl med æg. Bag 1 plade ad gangen midt i ovnen.
Bagetiden er cirka 20 minutter ved 225 °C.

 

Billede 15

 

Til toppen

Myslikugler

 

12 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 50 g frugtrulle, fx figenpålæg eller nøddemix
  • 50 g grov mysli med grovvalsede havregryn og fx rosiner, nødder med mere
  • 50 g tørret frugt, fx dadler og abrikoser
Til toppen

Sådan gør du

Hak de tørrede frugter og ælt dem godt sammen med fingrene. Del massen og form 12 små kugler.

 

Tip:

Du kan rulle myslikuglerne i kokos, kakao, nøddeflager eller overtrække dem med mørk chokolade.

 

Billede 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Myslibarer

 

20 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 5 dl 5-kornsflager eller havregryn
  • 1 dl hakkede valnødder
  • 1½ spsk. olie
  • 1 dl brun farin
  • 4 spsk. flydende honning
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 3 spsk. hakket, mørk chokolade
  • 1½ dl soltørrede tranebær, rosiner eller tørrede, bløde abrikoser i små tern
Til toppen

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200 °C.

Kom 5–kornsflager, valnødder og olie i en skål og bland det godt. Spred blandingen ud på et stykke bagepapir på en bageplade.

Bag den i ovnen i 8-10 minutter og tag den ud.

 

Skru ovnen ned til 175 °C.

 

Kom farin og honning i en gryde og smelt det. Tag gryden af varmen. Rør vaniljesukker og chokolade i. Afkøl blandingen i 5 minutter.

Rør flageblanding, tranebær og valnødder i, og bland det godt sammen.

 

Hæld blandingen i en bageform 32x10 cm foret med bagepapir. Pres blandingen let sammen med bagsiden af en ske.

Stil formen i ovnen og bag ved 175 °C i cirka 10-12 minutter.

 

Afkøl myslibaren i 10 minutter i formen.

Tag den op, læg den på et skærebræt og skær den i 20 tern. Opbevar ternene i en tætsluttende dåse.

 

Billede 17

 

Til toppen

Småkager med 3 slags chokolade

 

20 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 150 g hvedemel
  • 120 g blødt smør
  • 120 g sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 75 g havregryn
  • 240 g blandet chokolade, hvid, lys og mørk
  • Eventuelt hakkede nødder
Til toppen

Sådan gør du

Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Pisk æg og vaniljesukker i. Sigt melet over og vend det i med en ske.

 

Hak chokoladen og eventuelt nødder groft. Vend dem i dejen sammen med havregryn, så det bliver blandet godt.

 

Sæt dejen med teskeer på en plade med bagepapir.

Bag småkagerne i cirka 12-15 minutter i en forvarmet ovn ved 180 °C (varmluft 160 °C).

 

Billede 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Småkager med daim

 

48 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 300 g hvedemel
  • 200 g blødt smør
  • 100 g brun farin
  • 3 spsk. vand
  • 1 æg
  • 150 g hakket Daim-bar
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. natron
Til toppen

Sådan gør du

Rør smør, brun farin, sukker og æg godt sammen i en skål. Rør dernæst vand og Daim i.

Bland hvedemel, vanillesukker og natron, sigt det i smørblandingen og rør det hele godt sammen.

 

Tag dejen ud på et melet bord, og del den i 2 dele. Tril hver del til en pølse på cirka 40 cm. Skær hver pølse i 24 skiver, og læg skiverne på en bageplade med bagepapir. Tryk dem lidt flade, så de bliver cirka 5 cm i diameter.

Bag dem i 6-8 minutter i en forvarmet ovn ved 225 °C (varmluft 200 °C).

 

Billede 19

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Blåbærboller

 

12 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 540 g hvedemel eventuelt 270 g hvedemel og 270 g Hvid Hvede
  • 50 g smør
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 200 g flødeost
  • 30 g gær
  • Cirka 2 ¼ vand
  • 1½ tsk. salt
  • 100 g blåbær

 

Pensling:

  • Sammenpisket æg
Til toppen

Sådan gør du

Rør smør, æg og sukker godt sammen. Tilsæt flødeosten og rør rundt. Opløs gæren i lunkent vand, tilsæt æggeblanding, salt og mel lidt af gangen. Ælt det sammen til en glat og smidigt dej i 5-10 min. Dejen skal være blød.

Lad dejen hæve, tildækket og lunt 1 time. Vælt dejen ud på et melet bord og drys blåbærrene ud over dejen. Fold dejen om blåbærrene og rul den forsigtigt ud med kagerullen. Fold den igen og lad den hæve i yderligere 20 minutter.

Del dejen i 12 dele. Form hvert stykke til en bolle og vend den godt i mel. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket yderligere 30 minutter. Pensl bollerne med æg og bag dem i cirka 8-10 minutter midt i en forvarmet ovn ved 225 °C (varmluft 210 °C).

 

Billede 20

 

 

Til toppen

Frøsnappere

 

18 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 900 g hvedemel, eventuelt 450 g hvedemel og 450 g Hvid Hvede
  • 50 g gær
  • 4 dl mælk
  • 2 æg
  • 200 g flydende margarine
  • 1 tsk. salt

 

Remonce:

  • 150 g blødt smør
  • 75 g sukker

 

Pynt:

  • 1 æg til pensling + blå birkes (drys)

 

Tips:

Brug flødeost, fx pikantost, i stedet for remonce.

Til toppen

Sådan gør du

Rør gæren ud i lunkent mælk. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt.

Drys lidt mel på bordpladen og del dejen i to. Rul dem ud til aflange stykker på 20x30 cm. Rør remoncen sammen og fordel den på de 2 dejstykker. Fold den ene langside ind mod midten, og fold dernæst den anden ind over. Pensl dejen med sammenpisket æg og drys med blå birkes. Skær dejen ud i 9 stykker.

Sno dejstrimlerne til en spiral og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Stil dem til hævning under et fugtigt klæde i cirka 30 minutter. Bag frøsnapperne i 10-12 minutter midt i en forvarmet ovn ved 200 °C (180 °C varmluft).

 

Billede 21

 

 

Til toppen

Fuldkornspølsehorn

 

Cirka 16 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 100 g knækkede rugkerner (cirka 1½ dl)
  • 2 dl vand
  • 50 g smør
  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 2 tsk. groft salt
  • 225 g fuldkornsspeltmel (cirka 4 dl)
  • 200 g hvedemel (cirka 3½ dl)
  • 8 wienerpølser (cirka 500 g)

 

Pensling:

  • Sammenpisket æg
Til toppen

Sådan gør du

Kom rugkernerne i 2 dl kogende vand og kog dem ved svag varme og under låg i cirka 15 minutter.

 

Tag gryden af varmen og smelt smørret i de varme kerner. Hæld blandingen i en skål og tilsæt mælken.

Lad blandingen køle let af og rør gæren ud heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt hvedemel tilbage. Slå dejen godt sammen.

 

Dæk skålen med fx et låg, og stil dejen til hævning et lunt sted i cirka ½ time.

 

Læg dejen på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt eventuelt resten af melet.

 

Del dejen i 2 portioner og rul hver portion ud til en rund plade (cirka 35 cm i diameter). Del hver dejplade i 8 trekanter.

 

Skær pølserne midt over og fordel dem på dejtrekanterne. Rul dejen om pølserne til horn og læg dem på plader med bagepapir - med lukningen nedad.

 

Lad pølsehornene efterhæve tildækket i cirka ½ time.

Pensl pølsehornene med æg og bag dem midt i ovnen, indtil de er gyldne. Bagetid: cirka 15 minutter ved 225 °C.

 

Billede 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Havregrynsscones

 

Cirka 12 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 2 æg
  • 2 spsk. akaciehonning
  • 50 g blødt smør
  • 1 dl kærnemælk
  • 250 g hvedemel (cirka 4¼ dl)
  • 3 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. groft salt
  • 50 g havregryn (cirka 1½ dl)
  • 50 g rosiner

 

Pensling:

  • 1 sammenpisket æg
Til toppen

Sådan gør du

Pisk æggene med honning. Rør det bløde smør ud i æggene sammen med kærnemælken. Tilsæt de øvrige ingredienser og slå dejen godt sammen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den bliver cirka 1½ cm tyk.

Udstik 12 scones med et glas eller lignende. Læg dem på en plade med bagepapir og pensl dem med æg.

Bag dem midt i ovnen – indtil de er hævede og gyldne i kanterne. Bagetid: Cirka 10 minutter ved 200 °C.

 

Servér scones med smør, mens de er lune og nybagte, og gerne med et glas mælk til.

 

Billede 23

 

 

 

 

Til toppen

Milkshake med frugt

 

4 portioner

Til toppen

Det skal du bruge

  • 5 dl mælk
  • 250 g friske/ frosne bær eller 2 modne bananer (hvis du anvender frosne bær, bør du give dem et kort opkog på 1 minut inden brug)
  • 2 spsk. sukker
  • 3 spsk. vaniljeflødeis
Til toppen

Sådan gør du

Blend mælk, frugt, sukker og is sammen et kort øjeblik.

Hæld milkshaken i 4 glas og servér dem straks.

 

Billede 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Jordbærsmoothie

 

Til 1 person

Til toppen

Det skal du bruge

  • 1 dl surmælksprodukt, fx A38
  • 1 dl mælk
  • 1 spsk. sukker
  • 100 g skyllede friske jordbær - eller frosne (hvis du anvender frosne bær, bør du give dem et kort opkog på 1 minut inden brug)
  • Eventuelt 1-2 tsk. smagsneutral olie, fx rapsolie

 

Pynt:

  • Friske jordbær
Til toppen

Sådan gør du

Kom det syrnede produkt, mælk, sukker, jordbær og eventuelt olie i en blender. Blend ingredienserne ved hurtigste hastighed i cirka 30 sekunder.

Smag til og hæld jordbærsmoothien i et glas.

Pynt med jordbær.

 

 

Billede 12

 

Til toppen

Fyldte pitabrød

 

Hovedret til 4 personer

Til toppen

Det skal du bruge

  • En rest karrysauce (cirka 1 dl)
  • 250 g yoghurt naturel 10 %
  • 3 spsk. ananaslage
  • 1 tsk. sukker
  • En rest kogte ris (cirka 175 g)
  • 3 groftrevne gulerødder (cirka 200 g)
  • 1 agurk i små tern (cirka 200 g)
  • 200 g ananas i stykker (dåse) - afdryppede
  • 75 g rosiner
  • ¾ tsk. groft salt
  • Friskkværnet peber
  • En rest kødboller - i skiver (cirka 125 g)
  • 50 g rensede blandede babysalatblade
  • 6 pitabrød, fx fuldkorn (cirka 390 g) - lunes cirka 5 minutter ved 225 °C.
Til toppen

Sådan gør du

Rør karrysauce, yoghurt, ananassaft og sukker sammen. Stil karrydressingen tildækket i køleskabet i mindst 15 minutter. Smag eventuelt til med salt og peber.

Bland imens ris, revet gulerod, agurketern, ananasstykker, rosiner, salt og peber. Smag rissalaten til og anret den i en skål.

Skær kødbollerne i skiver og læg dem på et lille fad, på en bund af babysalatblade. Lun pitabrødene midt i ovnen.

Skær brødene midt over og server dem sammen med rissalat, kødboller og karrydressing.

 

Tip:

Karrydressingen egner sig også godt i en sandwich med salat, kylling og bacon.

 

Billede 25

 

 

Til toppen

Falafel-/frikadellespyd

 

8 styk

Til toppen

Det skal du bruge

Falafel:

  • 200 g kikærter
  • 2 liter vand
  • 1 grofthakket zittauerløg (ca. 75 g)
  • 3 små knuste fed hvidløg
  • 1 spsk. friskpresset citronsaft
  • 1½ tsk. stødt spidskommen
  • 1½ tsk. groft salt
  • 1 dl vand
  • 1 dl grofthakket bredbladet persille
  • ½ tsk. bagepulver
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 dl solsikkeolie

 

Grøntsager:

  • Forskellige grøntsager fx: 1 peberfrugt, 8 cherrytomater, 8 sukkerærter, 8 radiser, ¼ blomkål, ½ agurk, 4 blade krølsalat, 8 træspyd
Til toppen

Sådan gør du

Skyl de tørrede kikærter og læg dem i en skål. Hæld vand over og lad kikærterne stå tildækket i køleskabet i mindst 8 timer.

 

Hæld efter de 8 timer kikærterne i en sigte og skyl dem. Kom kikærter, løg, hvidløg, citronsaft, spidskommen, salt og vand i en foodprocessor og hak det ved hurtigste hastighed i cirka 30 sekunder. Kom farsen i en skål og rør persille, bagepulver og mel i.

 

Form farsen til cirka 25 falafler. Lad halvdelen af olien blive varm i en pande og steg halvdelen af falaflerne i cirka 4 minutter - vend dem af og til. Gentag med resten af olien og de sidste falafler.

 

Vask grøntsagerne, skær peberfrugt og agurk i halvstore stykker. Del blomkålen i mindre buketter og del salatbladene i halve.

 

Sæt en falafel/frikadelle og et stykke af hver grøntsag på et spyd. Spyddene er klar til servering.

 

Billede 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Boller med sommerbær og mascarpone

 

20 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 750 g hvedemel, eventuelt 375 g hvedemel og 375 g Hvid Hvede
  • Cirka 5 dl lunken mælk
  • 50 g gær
  • 75 g sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 150 g flydende margarine
  • 100 g mascarpone

 

Mascarponefyld:

  • 1 dl cremefraiche
  • 100 g mascarpone
  • 25 g sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 2 æg
  • 1 spsk. kartoffelmel

 

Bærfyld:

  • 500 g blandede bær fx hindbær, blåbær, jordbær
  • 125 g sukker
  • 1 spsk. kartoffelmel

 

Pensling:

  • Sammenpisket æg
Til toppen

Sådan gør du

Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt sukker, salt, vaniljesukker, kardemomme, hvedemel, plantemargarine og mascarpone. Ælt dejen til den er glat og smidig – dejen skal være blød ellers flyder fyldet op af bollerne.

Lad dejen hæve tildækket i skålen til dobbelt størrelse i cirka 30 minutter.

 

Slå dejen ned, tril den til en lang pølse og del den i 20 stykker. Form stykkerne til boller, og lad bollerne hvile i 15 minutter.

Lav en fordybning i hver bolle med bunden af et fugtet glas. Pensl kanterne af bollerne med sammenpisket æg.

 

Bland ingredienserne til mascarponefyldet og fordel det i fordybningerne i bollerne.

 

Bland ingredienserne til bærfyldet. Læg lidt af det i midten af hver bolle med en ske.

 

Bagetid: Cirka 10-12 minutter midt i en 225˚C forvarmet ovn (varmluft 200˚C).

 

Billede 27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Gulerodsbrud

 

36 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 5 dl lunken vand
  • 50 g gær
  • 500 g groftrevne gulerødder
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g hørfrø
  • 3 æg
  • 3 spsk. honning eller 50 g rørsukker
  • 1½ tsk. salt
  • 800 g hvedemel
  • 150 g fuldkornsmel (grahamsmel, Hvid Hvede, rugmel)

 

Pensling:

  • 1 sammenpisket æg
Til toppen

Sådan gør du

Opløs gæren i vandet. Tilsæt revne gulerødder, solsikkekerner, hørfrø, æg, honning/rørsukker, og salt – og rør det sammen i skålen.

Tilsæt fuldkornsmel og rør rundt. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen. Dejen skal røres godt. Den skal være klistret og fugtig, og du kan derfor ikke ælte den.

 

Lad dejen hæve i ½ time.

 

Læg dejklumper på bagepapir med 2 skeer.

Pensl med æg og drys med solsikkekerner. Lad bollerne efterhæve i 45 minutter.

 

Bag bollerne ved 200˚C i cirka 15 minutter.

 

Billede 28

 

Til toppen

Grov tærtedej

 

1 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 120 g hvedemel
  • 60 g grahamsmel
  • 100 g margarine
  • 3 spsk. vand
Til toppen

Sådan gør du

Skær margarinen i tern og kom dem i melet. Findel det og tilsæt vand.

Ælt dejen hurtigt sammen. Tryk den derefter ud til en flad cirkel. Pak den i film og læg den i køleskabet i mindst 1 time.

Bag tærtebunden i 40 minutter i en 180˚C forvarmet ovn (varmluft 160˚C).

Til toppen

Forslag til æggemasse til madtærte

 

  • Klassisk æggemasse med ost:

3 æg, 2 dl fløde 13 %, 1 tsk. salt, 1 knsp. revet muskatnød, 150 g revet ost, friskkværnet peber.

Piskes sammen og hældes over fyldet.

  • Fedtfattig æggemasse med ost og urter:

3 æg, 2 dl minimælk, 100 g flødeost naturel 9 %, 1 dl hakkede krydderurter (fx dild, timian eller basilikum), 1 tsk. salt, friskkværnet peber.

Piskes sammen og hældes over fyldet.

  • Æggemasse med hytteost:

3 æg, 2 dl hytteost, 1 dl minimælk, 1 tsk. salt, friskkværnet peber, 1 knsp. revet muskatnød.

Piskes sammen og hældes over fyldet.

Til toppen

Forslag til tærtefyld

 

  • 200 g reven skinke + 200 g reven gulerod
  • 2-300 g reven skinke/2-300 g hakket, svitset oksekød + 1 bæger friskhakket basilikum + 2-3 hakkede peberfrugter (rød/orange)
  • 400 g broccoli + 100 g bacon + 1 hakket løg
  • 200 g optøet spinat + 200 g røget laks.

 

Til toppen

Pizzasnegle

 

15-20 styk

Til toppen

Det skal du bruge

  • 25 g gær
  • 3 dl lunkent vand
  • 2 tsk. salt
  • 2 spsk. olie
  • 300 g hvedemel
  • 200 g grahamsmel eller Hvid Hvedemel

 

Fyld:

  • 1 dåse tomatpuré
  • 350 g hakket oksekød
  • 100 g reven ost
  • 1 spsk. oregano
Til toppen

Sådan gør du

Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt olie, salt og halvdelen af melet. Dæk skålen og lad dejen hæve i 10 minutter.

Tilsæt resten af melet lidt efter lidt. Ælt dejen sammen, til den er smidig. Dæk skålen og lad dejen hæve et lunt sted 1 time.

 

Svits oksekød på panden.

 

Rul dejen ud til cirka 30 x 35 cm. Smør tomatpuré på og drys med ost, oksekød og oregano.

Rul dejen sammen som en roulade og skær den i 15-20 skiver. Stil sneglene på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 10 minutter.

Bag sneglene midt i ovnen i cirka 15 minutter ved 225˚C.

 

Billede 29

 

Til toppen

Kontakt og mere viden

 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

 

Til toppen

Denne vejledning tilbydes af

Diætistenheden, Hjørring
Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel
Regionshospital Nordjylland, Hjørring

Du er her

  1. Forside
  2. Undersøgelse og behandling
  3. Kost og ernæring
  4. Opskrifter til børn med nedsat appetit

Om hospitalet

  • Hospitalsledelsen
  • Elektronisk fakturering
  • Nøgletal
  • Hospitalets Stab
  • Oversigt over klinikker og afsnit
  • Servicefunktioner
  • Det nye Kvinde-Barn Hus
  • Historisk overblik
  • I gode hænder på Regionshospital Nordjylland
  • Om hjemmesiden

Kvalitet

  • Kvalitetspris

Patientsikkerhed

    Fødevarestyrelsens smiley-rapporter

      Sig din mening

      • Ring til Hospitalsledelsen
      • Patienternes pris

      Dine rettigheder som patient

        Frivillige på Regionshospital Nordjylland

        • Information til frivillige (Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev)
        • Information til patienter og pårørende

        Selvbetjening

        • Online tidsbestilling
        • Læs med i din sundhedsjournal
        • NemSMS

        Tilgængelighedserklæring

          Find os på

          Regionshospital Nordjylland| Bispensgade 37 | 9800 Hjørring | Tlf. 97 64 00 00 | Mail: rhnordjylland@rn.dk

          Skriv til os med sikker Digital Pos​​t via borger.dk (login med NemID)

          Andre adresser

          Regionshospital Nordjylland - Frederikshavn
          Barfredsvej 83
          9900 Frederikshavn
          Tlf. 97 64 00 10

          Neuroenhed Nord - Frederikshavn
          Barfredsvej 83 
          9900 Frederikshavn
          Tlf. 97 64 19 91

          Neuroenhed Nord - Brønderslev 
          Nørregade 77
          9700 Brønderslev
          Tlf. 97 64 01 12

          Skagen Gigt- og Rygcenter
          Hans Baghs Vej 25
          9990 Skagen
          Tlf. 97 64 20 69
          skagengigtogrygcenter@rn.dk

          Andre hospitaler i Region Nordjylland

          Aalborg Universitetshospital
          Hobrovej 18-22, Postboks 365
          9100 Aalborg
          Tlf. 97 66 00 00
          Mail: aalborguh@rn.dk
          www.aalborguh.rn.dk