• Spring navigation over
  • Job
  • Job-applicants
  • Kontakt
  • Nyheder
  • Om hospitalet
  • Adgang med Tegn
Regionshospital - I gode hænder
Region Nordjylland - I gode hænder
  • Afsnit og Ambulatorier
    Afsnit og Ambulatorier

    Alfabetisk oversigt

    Her ses en alfabetisk oversigt over alle sengeafsnit og ambulatorier på Regionshospital Nordjylland. Bemærk, at de er placeret på en række forskellige adresser.

    • A-B
    • C-G
    • H-K
    • L-N
    • O-P
    • R-Å
    • Andet
    • Akutmodtagelse (Skadestue) - Hjørring

    • Anæstesiafsnit - Frederikshavn

    • Anæstesiafsnit - Hjørring

    • Artroskopi, Center for - Hjørring

    • Barselsophold

    • Billeddiagnostisk Afsnit - Frederikshavn

    • Billeddiagnostisk Afsnit - Hjørring

    • Blodprøvetagning, Klinisk Biokemisk Afsnit - Frederikshavn

    • Blodprøvetagning, Klinisk Biokemisk Afsnit - Hjørring

    • Børn og Unge, Ambulatorium for - Hjørring

    • Børn og Unge, Sengeafsnit for - Hjørring

    • Diabetes/Hormon- og Stofskiftesygdomme, Ambulatorium for

    • Diagnostisk Center 204A - Hjørring

    • Diætistenheden - Hjørring og Frederikshavn

    • Endometrioseklinikken

    • Endoskopi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Endoskopi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Fysio- og Ergoterapi - Frederikshavn

    • Fysio- og Ergoterapi - Hjørring

    • Fødegang - Hjørring

    • Graviditet og ultralyd, Ambulatorium for - Hjørring

    • Gynækologi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Hjertemedicin, Ambulatorium for

    • Håndkirurgisk Afsnit - Frederikshavn

    • Idrætsmedicinsk Klinik - Hjørring

    • Intensivafsnit - Hjørring

    • Intern Medicinsk Ambulatorium - Hjørring

    • Jordemodercenter Vendsyssel

    • Kapel - Hjørring

    • Kirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Kirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Kirurgi, Dagafsnit for - Frederikshavn

    • Klinisk Biokemisk Afsnit - Frederikshavn

    • Klinisk Biokemisk Afsnit - Hjørring

    • Laboratorium (Klinisk Biokemisk Afsnit) - Hjørring

    • Lindrende behandling, Enhed for - Hjørring

    • Lungemedicin, Ambulatorium for - Hjørring

    • Lægevagt

    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme, Ambulatorium for - Hjørring

    • Neuroenhed Nord, Brønderslev

    • Neuroenhed Nord, Frederikshavn

    • Operationsafsnit - Frederikshavn

    • Operationsafsnit - Hjørring

    • Opvågningsafsnit - Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Ortopædkirurgi, Dagafsnit for - Hjørring

    • Ortopædkirurgisk Operationsafsnit - Hjørring

    • Ortopædkirurgisk Sengeafsnit OK3 - Frederikshavn

    • Palliative Team, Det

    • Patologisk Institut - Hjørring

    • Reumatologisk Afdeling - Hjørring

    • Reumatologisk Ambulatorium - Hjørring

    • Reumatologisk Sengeafsnit 205 - Hjørring

    • Rygambulatorium - Hjørring

    • Sengeafsnit 105 - Hjørring

    • Sengeafsnit 107 - Hjørring

    • Sengeafsnit 108 - Hjørring

    • Sengeafsnit 109 - Hjørring

    • Sengeafsnit 202A - Hjørring

    • Sengeafsnit 204B - Hjørring

    • Sengeafsnit 205A - Hjørring

    • Sengeafsnit 205B - Hjørring

    • Sengeafsnit 404 - Hjørring

    • Sengeafsnit for Børn og Unge

    • Sengeafsnit for Ortopædkirurgi OK3 - Frederikshavn

    • Sexologi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Skadestue (Akutmodtagelse) - Hjørring

    • Skagen Gigt- og Rygcenter

    • Stomi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Svangre/Barsel Ambulatorium - Hjørring

    • Sårambulatorium for Ortopædkirurgi - Hjørring

    • Tarmkirurgi, Ambulatorium for - Hjørring

    • Team for Lindrende Behandling

    • Urinvejskirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • Urinvejskirurgisk Afdeling

    • Venekirurgi, Ambulatorium for - Frederikshavn

    • VenSim

    • Ældremedicin, Ambulatorium for - Hjørring

    Klik for at se tilhørende afsnit og ambulatorier.

    Frederikshavn

    Hjørring

    Brønderslev 

    Skagen

    Se komplet liste

  • Undersøgelse og behandling
    Undersøgelse og behandling
    Her finder du informationer om undersøgelser og behandlinger på Regionshospital Nordjylland.
    • Akutområdet

    • Anæstesi og intensiv

    • Billeddiagnostik

    • Børn og Unge (pædiatri)

    • Fysio- og Ergoterapi

    • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)

    • Graviditet og fødsel

    • Gynækologi

    • Hjertemedicin (Kardiologi)

    • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)

    • Kirurgi

    • Klinisk Biokemi

    • Kost og ernæring

    • Lungemedicin

    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)

    • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)

    • Neurorehabilitering

    • Ortopædkirurgi, Frederikshavn

    • Ortopædkirurgi, Hjørring

    • Urinvejskirurgi (Urologi)

    • Ældremedicin (Geriatri)

  • Praktisk information
    Praktisk information
    Her finder du en række praktiske informationer om Regionshospital Nordjylland.
    • Information til patienter og pårørende om coronavirus

    • Find vej på Regionshospital Nordjylland

    • Parkering

    • Køb af mad og drikke på hospitalet

    • Dine rettigheder som patient

    • Ressourcepersoner på hospitalet

    • Udlån og aflevering af hjælpemidler

    • Kapeltjenesten

    • Samtale med hospitalet via video

  • For Sundhedsfaglige
    For Sundhedsfaglige
    Her finder du en række informationer, som er relevante for forskellige grupper af sundhedsfaglige.
    • Lægers Uddannelsesforum - Vendsyssel

    • VenSim

    • For praktiserende læger

    • Guider for sundhedsfaglige

    • Lægeboliger

    • Nyansatte på Regionshospital Nordjylland

    • Uddannelse i Hjørring og Frederikshavn

    • Samarbejde med kommuner

  • Forskning
    Forskning
    Her finder du information om forskning på Regionshospital Nordjylland.
    • Om Center for Klinisk Forskning

    • Forskningsområder

    • Hjælpefunktioner

    • Nyheder og publikationer

    • Kurser og arrangementer

    • Centre for Clinical Research (in English)

  • Afsnit og Ambulatorier
  • Undersøgelse og behandling
    • Akutområdet
    • Anæstesi og intensiv
    • Billeddiagnostik
    • Børn og Unge (pædiatri)
    • Fysio- og Ergoterapi
    • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)
    • Graviditet og fødsel
    • Gynækologi
    • Hjertemedicin (Kardiologi)
    • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)
    • Kirurgi
    • Klinisk Biokemi
    • Kost og ernæring
      • Kost
    • Lungemedicin
    • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)
    • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)
    • Neurorehabilitering
    • Ortopædkirurgi, Frederikshavn
    • Ortopædkirurgi, Hjørring
    • Urinvejskirurgi (Urologi)
    • Ældremedicin (Geriatri)
  • Praktisk information
  • For Sundhedsfaglige
  • Forskning
  • Om hospitalet
  • Kvalitet
  • Patientsikkerhed
  • Fødevarestyrelsens smiley-rapporter
  • Sig din mening
  • Dine-rettigheder-som-patient
  • Frivillige på Regionshospital Nordjylland
  • Selvbetjening
  • Tilgaengelighedserklaering
  • Job
  • Job-applicants
  • Kontakt
  • Nyheder
  • Om hospitalet
  • Adgang med Tegn
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • E-mail
Regionshospital Nordjylland - I gode hænder

Du er her

  1. Forside
  2. Undersøgelse og behandling
  3. Kost og ernæring
  4. Synkevenlig kost med blød konsistens
PRINT DEL
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • E-mail

Undersøgelse og behandling

  • Akutområdet
  • Anæstesi og intensiv
  • Billeddiagnostik
  • Børn og Unge (pædiatri)
  • Fysio- og Ergoterapi
  • Gigt- og Rygmedicin (Reumatologi)
  • Graviditet og fødsel
  • Gynækologi
  • Hjertemedicin (Kardiologi)
  • Hormon- og Stofskiftesygdomme (Endokrinologi)
  • Kirurgi
  • Klinisk Biokemi
  • Kost og ernæring
    • Synkevenlig kost med blød konsistens
  • Lungemedicin
  • Medicinske Mave- og Tarmsygdomme (Gastroenterologi)
  • Medicinske Sygdomme (Almen Medicin)
  • Neurorehabilitering
  • Ortopædkirurgi, Frederikshavn
  • Ortopædkirurgi, Hjørring
  • Urinvejskirurgi (Urologi)
  • Ældremedicin (Geriatri)

Synkevenlig kost med blød konsistens

Indholdsfortegnelse

Dagskostforslag med blød konsistens
Råvareforslag med blød konsistens
  Opskrift på proteinrig drik   2 pasteuriserede æggeblommer 2 spsk sukker 1 dl ymer ½ dl creme fraiche (18%) ½ dl piskefløde 2½ dl kærnemælk   Æggeblommer og sukker piskes sammen. Tilsæt ymer og creme fraiche og herefter kærnemælk og piskefløde. Det hele piskes igennem. Drikken kan tilsættes smagsgivere efter eget valg, fx jordbærsaft, appelsinjuice, æblemost eller vanilje.   Holdbarhed: 2 døgn i køleskab.     Andre anbefalinger
Tilskud til køb af fortykningsmiddel
Ernæringsprodukter fra hospitalet
Kontakt og mere viden

Den synkevenlige kost inddeles i niveauet fra 1-4. På niveau 1 gives sondeernæring og på niveau 4 kan man spise og drikke alle madvarer uden problemer.

 

Dette materiale henvender sig til dig, som anbefales kost med blød konsistens – niveau 3.

 

Når du anbefales at spise og drikke synkevenlig kost svarende til blød konsistens, skyldes det, at din synkefunktion er moderat nedsat.

 

En kost med blød konsistens bør bestå af bløde eller findelte/hakkede råvarer, som tilberedes dampet eller steges let og serveres med en blød konsistens, der ikke keæver en fuldstændig tygge-/synkefunktion.

Dagskostforslag med blød konsistens

Naturligt blød konsistens

 

Morgen

  • Øllebrød med fløde (fløde rørt i øllebrøden eller som flødeskum)
  • Havregrød lavet på mælk med smørklat og sukker
  • Surmælkeprodukter som fx ymer, A38, yoghurt og lignende
  • Røræg
  • Franskbrød/rugbrød uden kerner og skorpe – med smøreost.

Frokost

  • Brød uden kerner og skorpe, med smør og blødt pålæg, fx leverpostej, paté, laksepostej, smøreost, hytteost, røræg, makrel, torskerogn og lignende. Brug gerne mayonnaise og remoulade.
  • Supper med tyk og ensartet konsistens, fx asparges- eller tomatsuppe beriget med fløde eller creme fraiche
  • Røræg/æggekage.

Aften

  • Hele, kogte kartofler, der kan moses, tilsat fedtstof og fløde, gerne med sovs
  • Kogt kød, farsretter, fx frikadeller, kødboller, millionbøf
  • Dampet fisk
  • Røræg/æggekage
  • Gennemkogte grøntsager
  • Gerne dessert, fx frugtgrød, fromage/mousse, ymer/yoghurt, koldskål med fløde.

Mellemmåltider

  • Franskbrød uden skorper og kerne, med smøreost eller brie
  • Is, fromage, chokolademousse
  • Frugtgrød med fløde (fløde rørt i grøden eller som flødeskum)
  • Ymer, yoghurt
  • Henkogt frugt med flødeskum/vaniljecreme
  • Milkshake, smoothie
  • Koldskål, eventuelt tilsat fløde

Drikkevarer – kan eventuelt fortykkes til fortykket drikkekonsistens

  • Sødmælk/letmælk
  • Kakomælk
  • Milkeshake/drikkeyoghurt
  • Koldskål tilsat fløde
  • Proteindrikke (købt eller hjemmelavede)
  • Juice, saft, sodavand

Tynde væsker tilsættes eventuelt fortykningsmiddel til konsistens som kakaomælk/nektar

Anbefales: _____ måleteskefuld fortykningsmiddel per 200 ml.

 

 

Til toppen

Råvareforslag med blød konsistens

 

ANBEFALES

FRARÅDES

 

 

Brød, mel og gryn

  • Rugbrød/hvedebrød uden kerner og uden skorpe
  • Alle typer grød, fx havregrød, øllebrød, risengrød
  • Mel uden hele kerner
  • Tærtedej og butterdej
  • Tørt og hårdt brød
  • Brød med kerner og skorpe.

Kartofler, ris og pasta

  • Hele, kogte kartofler, der kan moses med en gaffel
  • Kartoffelmos.
  • Hårdt stegte kartofler, fx kartoffelbåde og brasede kartofler.
  • Ris og pasta.

Mælk og ost

  • Syrnede mælkeprodukter, koldskål, creme fraiche, piskefløde, kakaomælk, flødeis og mælkegrød
  • Bløde oste, fx smøreost, friskost, flødeost, hytteost, frisk mozzarella.
  • Hårde oste, fx skæreost.

Kød, indmad, fisk og æg

  • Alle typer kogt kød* og hakket kød*
  • Alle typer fjerkræ* og indmad (kogt frem for stegt)
  • Alle typer fisk og skaldyr* (kogt/dampet frem for stegt) og gerne fede typer, fx laks, hellefisk, ørred, sild, makrel, ål og fiskekonserves i olie
  • Pølser uden skind* (kogt frem for stegt)
  • Æg eller æggeretter
  • Alle former for blødt pålæg og smørepålæg, fx torskerogn, makrel, leverpostej, paté og kødpølse.

*Kødet bør ikke hakkes efter tilberedningen.

  • Hårdt stegt kød, fisk og fjerkræ.

Fedtstoffer, saucer og dressinger

  • Planteolie, oliemargarine og margarine, blandingsprodukter og smør
  • Alle typer tykke saucer og dressinger, herunder fx mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade. Ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney.

 

Desserter, kage og sukker

  • Alle typer sukker, honning og sirup
  • Bløde desserter, is og kager uden fyld og toppings
  • Marcipan og blød nougat
  • Chokoladenøddecreme og peanutbutter
  • Chokolade
  • Kiks og lignende.

Grøntsager

  • Kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel, eller grøntsagsmos
  • Legeret grøntsagssupper med fløde med tyk konsistens
  • Alle typer kogte og mosede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønnser og linser
  • Flåede tomater.
  • Bønner, asparges, champignon og grøn salat
  • Rå og hårde grøntsager.

Frugt og nødder

  • Friske eller frosne jordbær, hindbær og meget moden melon, pære, fersken og banan
  • Frugtgrød, -supper, -mos og -puré
  • Konserveret blød frugt, fx fersken og pære
  • Smørbart frugtpålæg
  • Marmelade, syltetøj og gelé.
  • Ananas og andre trevlede frugter
  • Hårde frugter, fx æble
  • Alle typer nødder og kerner.

Diverse

  • Alle friske og tørrede krydderuter og krydderier
  • Bouillon, madkulør og eddike.
  • Chips.

Drikkevarer – eventuelt fortykker til moderat fortykket drikkekonsistens

  • Alle former for drikkevarer
  • Tynde væsker tilsættes eventuelt fortykningsmiddel til konsistens som kakaomælk/nektar.
  • Anbefalet: ____ måleteskefuld fortykningsmiddel per 200 ml tynde væsker.

 

 

Til toppen

 

Opskrift på proteinrig drik

 

  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 1 dl ymer
  • ½ dl creme fraiche (18%)
  • ½ dl piskefløde
  • 2½ dl kærnemælk

 

Æggeblommer og sukker piskes sammen. Tilsæt ymer og creme fraiche og herefter kærnemælk og piskefløde. Det hele piskes igennem. Drikken kan tilsættes smagsgivere efter eget valg, fx jordbærsaft, appelsinjuice, æblemost eller vanilje.

 

Holdbarhed: 2 døgn i køleskab.

 

 

Andre anbefalinger

 

Vi anbefaler, at du får en vitamin/mineraltablet dagligt.

Til toppen

Tilskud til køb af fortykningsmiddel

Fortykningsmiddel er et hjælpemiddel til at give mad og drikke den rette konsistens til borgere med dysfagi, for at sikre en optimal ernæring. Borgere, der efter konsultation fra en ergoterapeut, vurderes at have en varig nedsat tygge-/synkefunktion – og derved har risiko for fejlsynkning – kan søge om tilskud til indkøb af fortykningsmiddel. Tilskuddet søges ved at sende en skriftlig ansøgning til Hjælpemiddelenheden (jf. Servicelovens §112).

Til toppen

Ernæringsprodukter fra hospitalet

På Regionshospital Nordjylland anvender vi TUC som fortykningsmiddel og Atpro200 som proteinberigelse. Efter udskrivelse kan der skiftes til det anvendte produkt i hjemkommunen. Du kan få en ernæringsordination fra hospitalet, hvis der er behov for det.

 

Disse produkter kan købes fra Regionshospitalets Hovedkøkken ved at kontakte support på tlf. 97 64 13 16.

 

  • Nr. 60 Atpro 200/EnergiPlus-blanding
  • Gelésmørrebrød
  • Gelérugbrød med smør
  • Geléfranskbrød med smør
  • Legerede supper
  • Blød konsistens-menu
  • Energiberiget kartoffelmod
  • Energitæt is
  • Energitæt fromage
  • Energitæt panna cotta med abrikos

 

Udleveringssteder:

  • Regionshospital Nordjylland, Hjørring: ”Spisestedet” i glasgangen eller kantinen.
  • Regionshospital Nordjylland, Frederikshavn: Kiosken ”Dværghønen”.
  • Brønderslev Neuro Center: Køkkenet
  • Skagen Gigt- og Rygcenter.

 

 

Til toppen

Kontakt og mere viden

 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

 

 

 

Til toppen

Dette materiale udleveres af

Afdelingen for Neurorehabilitering
Regionshospital Nordjylland

Du er her

  1. Forside
  2. Undersøgelse og behandling
  3. Kost og ernæring
  4. Synkevenlig kost med blød konsistens

Om hospitalet

  • Hospitalsledelsen
  • Elektronisk fakturering
  • Nøgletal
  • Hospitalets Stab
  • Oversigt over klinikker og afsnit
  • Servicefunktioner
  • Det nye Kvinde-Barn Hus
  • Historisk overblik
  • I gode hænder på Regionshospital Nordjylland
  • Om hjemmesiden

Kvalitet

  • Kvalitetspris

Patientsikkerhed

    Fødevarestyrelsens smiley-rapporter

      Sig din mening

      • Ring til Hospitalsledelsen
      • Patienternes pris

      Dine rettigheder som patient

        Frivillige på Regionshospital Nordjylland

        • Information til frivillige (Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev)
        • Information til patienter og pårørende

        Selvbetjening

        • Online tidsbestilling
        • Læs med i din sundhedsjournal
        • NemSMS

        Tilgængelighedserklæring

          Find os på

          Regionshospital Nordjylland| Bispensgade 37 | 9800 Hjørring | Tlf. 97 64 00 00 | Mail: rhnordjylland@rn.dk

          Skriv til os med sikker Digital Pos​​t via borger.dk (login med NemID)

          Andre adresser

          Regionshospital Nordjylland - Frederikshavn
          Barfredsvej 83
          9900 Frederikshavn
          Tlf. 97 64 00 10

          Neuroenhed Nord - Frederikshavn
          Barfredsvej 83 
          9900 Frederikshavn
          Tlf. 97 64 19 91

          Neuroenhed Nord - Brønderslev 
          Nørregade 77
          9700 Brønderslev
          Tlf. 97 64 01 12

          Skagen Gigt- og Rygcenter
          Hans Baghs Vej 25
          9990 Skagen
          Tlf. 97 64 20 69
          skagengigtogrygcenter@rn.dk

          Andre hospitaler i Region Nordjylland

          Aalborg Universitetshospital
          Hobrovej 18-22, Postboks 365
          9100 Aalborg
          Tlf. 97 66 00 00
          Mail: aalborguh@rn.dk
          www.aalborguh.rn.dk