Du har fået anlagt en stent (metalnet) i spiserøret.
Den første dag efter behandlingen bør du kun spise flydende kost, da det tager lidt tid for stenten at udvide sig. Derefter kan du forsøge dig med kostrådene i denne pjece.
Praktiske råd
Følg disse råd, så du undgår, at maden sætter sig fast og tilstopper stenten:
- Spis i siddende eller halvsiddende stilling.
- Tag små bidder ad gangen og tyg dem meget grundigt.
- Drik rigeligt til maden. Drik gerne kulsyreholdige drikke som danskvand, sodavand og øl – det renser stenten.
- Undgå mad med hård stegeskorpe og hårde former for rå frugt og grøntsager.
- Spis lidt og tit – 3 hovedmåltider og 4 mellemmåltider dagligt.
Særlige råd, hvis du har tabt dig
Du skal spise energi- og proteinholdig kost, hvis du har tabt dig. Energi kommer fra fedt, kulhydrat og protein i maden. Fedtet findes i smør, olie, margarine, mayonnaise, fløde, sødmælk, ost, kage, nødder og dessert.
Protein findes hovedsageligt i kød, fisk, fjerkræ, æg, ost og mælkeprodukter. Spørg os efter pjecer om energirig kost og proteindrikke.
Gode råd om kost
Du kan spise almindelig mad med blød konsistens.
Kød
Kød skal koges eller steges let. Hak kødet før eller efter tilberedningen, hvis du ikke er i stand til at tygge maden grundigt. Kan du tygge kødet grundigt, kan du nøjes med at skære det i små bidder på tallerkenen.
Grøntsager
Du kan spise både rå og kogte grøntsager, men du skal servere dem i små stykker og tygge dem grundigt. Undgå trevlede grøntsager eller skær dem ud i meget små stykker.
Frugt
Frugt skal være moden og blød. Fjern skind eller skræl, hvis det er sejt, eller skær det meget småt ud. Undgå trevlede frugter eller skær dem ud i meget små stykker.
Se også oversigten over anbefalet mad på næste side.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
|
|
Kontakt
Sengeafsnit 108
Tlf. 97 64 06 34
Vi træffes bedst:
Alle dage 8.00 – 15.00
|
|
Mad, som vi anbefaler
|
Mad, som vi fraråder
|
Mælkeprodukter
|
Alle former for mælkeprodukter.
|
|
Kød
|
Kogt eller let stegt kød, hakket eller skåret i små bidder.
Alle slags senefrit kød, fx svinekød, kalvekød, oksekød, lammekød, fjerkræ og indmad.
Kødfars og pølser uden skind.
|
Hårdt stegt eller paneret kød.
Hele kødstykker.
Flæskesvær.
|
Fisk
|
Alle slags fisk, kogt eller let stegt uden rasppanering.
|
Hårdt stegt og rasppaneret fisk.
|
Æg
|
Alle former for æg.
|
|
Fedtstoffer
|
Smør, margarine, olie.
|
|
Brød, mel, gryn
|
Rugbrød og franskbrød uden kerner og hård skorpe. Efter den første uge må du gerne spise brød med kerner.
Kryddere, knækbrød og kiks.
Pasta, spaghetti og ris.
Mel, gryn, cornflakes og pureret øllebrød.
|
|
Grøntsager
|
Rå eller kogte grøntsager i små stykker.
|
Hele porrer og asparges.
|
Frugt
|
Alle slags modne frugter og bær. Skær dog frugthinderne fra appelsin, klementin, mandarin, citron og grapefrugt. Skræl ferskener, nektariner og blommer.
|
Frugthinder fra citrusfrugter og skind fra ferskner, nektariner og blommer.
|
Tilbehør
|
Sukker, honning, marmelade og lignende.
Krydderier, engelsk sauce, ketchup og lignende.
Hakkede eller snittede mandler og nødder.
|
Hele mandler og nødder.
|
Drikkevarer
|
Vand, kaffe, te, kakao, øl, sodavand, æblemost, juice, saft, vin og spiritus.
|
|