Du skal have fjernet åreknuder ved en operation.
Sådan foregår operationen
Inden operationen taler du med den læge, der skal operere dig, og du får optegnet de åreknuder, der skal fjernes. Du får muligvis også scannet benet.
Før operationen får du smertestillende medicin, og du får lagt et plastikrør i en blodåre på håndryggen. Når du skal bedøves, får du sovemedicin i plastikrøret.
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Hvis det er nødvendigt fjerner lægen gennem et snit i din lyske og/eller din knæhase, de defekte årer. Sårene i lyske og knæhase bliver efterfølgende syet. Du får også små stikhuller i huden forskellige steder på benet. Disse huller lukker vi med små plastre. På sigt bliver stikhullerne næsten usynlige.
Efter operationen får du en stram forbinding på benet.
Sådan forbereder du dig
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol), så du har den til de første dage hjemme.
Medbring eventuel medicin
Hvis du får medicin, skal du tage den med til operationen. Så vil sygeplejersken fortælle dig, hvad du må tage på operationsdagen.
Åreknuder – hvad er det?
Åreknuder er slyngede, forstørrede årer (vener) på benene. Åreknuderne opstår, fordi klapperne i venerne er defekte, så blodet løber ”baglæns”. Derved stiger trykket i venerne, og der opstår udposninger eller ”knuder”.
Sygdommen giver ofte ubehag i form at tyngde, hævelse, kløe, uro og træthed i benene, og i værste fald kan den give eksem eller sår på skinnebenet. Diagnosen åreknuder stilles ved en ultralydsskanning.
Tendensen til åreknuder kan være arvelig. Sygdommen er ufarlig, men hvis den er generende, kan den behandles ved operation, varmekateterbehandling, skumbehandling eller afhjælpes ved at bruge kompressionsstrømper permanent.
|
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter, sodavand eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker 2 glas saft 2 timer før det planlagte mødetidspunkt og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese fjernes lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Kontaktlinser fjernes lige inden narkosen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre creme på det ben, der skal opereres, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på.
Tag løstsiddende tøj på
Efter operationen får du en stram forbinding på, som fylder en del. Hav derfor løstsiddende tøj og sko på, når du kommer til operationen.
Efter operationen
Beskriv dine smerter
Smertelindring er en del af din behandling. Vi vurderer dine smerter ved hjælp af en smertelineal, VAS (Visuel Analog Skala).
|
|
VAS - smertelineal
|
Når du skal beskrive dine smerter efter operationen, vil det være på en skala fra 0 til 10. 0 betyder ingen smerter, og 10 betyder værst tænkelige smerter.
Denne vurdering danner grundlag for din smertebehandling.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet efter cirka 5 timer og kan tage hjem.
Inden du tager hjem, får du besked om, hvordan operationen er gået, og hvad du må og ikke må som ny-opereret.
På grund af bedøvelsen må du ikke selv køre bil. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Vores erfaring er, at det kan være hensigtsmæssigt, at du har en voksen person hos dig indtil næste dag.
Når du kommer hjem
Fjern forbindingen
2 dage efter operationen skal du fjerne forbindingen og plasteret i lysken eller knæhasen. De små plastre, som sidder ned ad benet, skal du først fjerne efter 5-6 dage.
Brug kompressionsstrømpe i dagtimerne
Når du har fjernet forbindingen, skal du bruge kompressionsstrømpen i 2 uger, men kun i dagtimerne. Strømpen skal vaskes hver anden aften, så den bevarer sin elasticitet.
Tag brusebad
Når du har fjernet forbindingen, må du tage brusebad. De små plastre på benet kan godt tåle vand.
Undgå karbad og svømmehal
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet i de første 2 uger efter operationen.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 1 uge efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Aftal at få fjernet operationstråd
Er du syet med tråde, der skal fjernes, skal din egen læge gøre dette 12-14 dage efter operationen.
Tag den med ro, men bevæg dig lidt omkring
I de første par dage efter operationen skal du tage den med ro. Du skal helst gå lidt omkring, men du skal ikke forvente at kunne gå så meget, som du plejer.
Du må begynde at dyrke sport efter 3 uger.
Sid med benet hævet
Vær opmærksom på, at du ikke må stå stille. Når du ikke går, skal du sidde med benet hævet i sofaen eller på en fodskammel.
Sid på denne måde i de første 5-6 dage efter operationen.
Vi kan derfor ikke anbefale, at du kører bil i disse dage.
Rejser
Flyrejser frarådes den første måned efter behandlingen. Ved udlandsrejser de første måneder efter behandlingen skal du sikre dig, at du er dækket af din rejseforsikring.
Mulige komplikationer
- Betændelse: Du bør kontakte din egen læge, hvis du oplever tegn på betændelse. Tegnene kan være rødme og hævelse af sårene, tiltagende dunkende smerter og eventuelt feber.
- Blodansamling. Mindre ansamling af blod, som kan være hævet og øm. Normalt forsvinder hævelsen af sig selv efter nogle uger.
Forvent misfarvning og ømhed
Nogle dage efter operationen kan der komme misfarvning af huden og små ømme, hårde områder på benet. Det er ganske ufarligt og forsvinder i løbet af et par uger.
Forvent nedsat følesans
Du kan have nedsat følesans i visse områder af benet efter operationen. Føleforstyrrelserne kan vare fra uger til måneder, men de er ufarlige og forsvinder efterhånden.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om åreknuder, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’åreknuder’.