Du skal opereres for galdesten. Operationen er en kikkertoperation, hvor vi fjerner hele galdeblæren med indholdet af galdesten.
Sådan foregår operationen
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Operationen udføres med kikkert gennem 4 små huller i bugvæggen. Lægen blæser kuldioxid ind i bughulen, hvorefter 4 små rør med en diameter på
½-1 centimeter bliver ført ind i bughulen. Gennem disse rør indføres kikkerten og de øvrige instrumenter.
Lægen løsner galdeblæren og sætter klips på galdegangen og blodkarret til galdeblæren. Dernæst fjerner lægen galdeblæren gennem et af rørene. Når galdeblæren er fjernet, bliver kuldioxiden tømt ud af bughulen, og sårene i bugvæggen og huden bliver syet.
Hos cirka 10 % af patienterne kan det være nødvendigt at fjerne galdeblæren ved en åben operation. Det kan være nødvendigt, hvis det ikke er muligt at have ordentligt overblik over galdeblæren gennem kikkerten.
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Sådan forbereder du dig
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol og ibuprofen), så du har den til de første dage hjemme.
Mød fastende til operationen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden undersøgelsen eller behandlingen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker 2 glas saft 2 timer før den planlagte behandling og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker og piercinger. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet og i navlen. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere.
Medbring eventuel medicin til operationen
Du skal medbringe din daglige medicin, både kosttilskud og anden medicin samt spray- og inhalationsmedicin.
Tag medicin som aftalt
Får du medicin, skal du tage den medicin, som du har aftalt med narkoselægen ved forundersøgelsen.
Vær opmærksom på blodfortyndende medicin
Er du i behandling med blodfortyndende medicin, fx Marevan eller Plavix®, skal der måske ændres i behandlingen op til operationen. Følg de anvisninger, du får ved forundersøgelsen om din medicin.
Tag imod smertestillende medicin før operationen
Vi giver dig en eller flere tabletter, som du må skylle ned med en mundfuld vand. Tabletterne er oftest langtidsvirkende smertestillende, der optages under operationen, og så virker efter operationen.
Efter operationen
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Når du kommer hjem
Aftal at have en pårørende hos dig, når du kommer hjem
Vi anbefaler, at du har en voksen person hos dig de første 24 timer efter operationen. Din pårørende skal holde øje med eventuelle eftervirkninger fra operation, narkose eller medicin, og sørge for, at du får hvile.
Sygemeld dig
Du må forvente at være sygemeldt i en periode efter operationen. Hvor længe du skal være sygemeldt, afhænger af den fysiske aktivitet i dit arbejde samt dit generelle helbred. Som regel er det nødvendigt at være sygemeldt i 1 uge efter denne behandling, men tal med lægen om netop dit behov.
Tag smertestillende medicin fast i 3 døgn
Du kan have lette smerter i maven og skuldrene i den første tid efter operationen. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb. Hvis det ikke hjælper, bør du kontakte din egen læge eller Lægevagten.
Det kan du forvente
Du kan forvente at være træt i den første uge efter operationen.
Da galdeblæren er fjernet vil fordøjelsen af fedtet i din kost være forandret i en periode. Derfor kan du de næste måneder opleve, at din afføring ændrer sig og bliver tyndere.
Såret ved navlen kan væske de første dage efter operationen.
Mulige komplikationer
Ved alle operationer er der risiko for, at der kan opstå komplikationer i form af betændelse og blødning. I sjældne tilfælde kan der opstå alvorlige komplikationer som fx blodpropper i hjerte og lunger.
Ved galdeoperationer er der risiko for særlige komplikationer, uanset om operationen udføres som kikkertoperation eller som åben operation:
Skade på hovedgaldegangen
I meget sjældne tilfælde kan der ske skade på hovedgaldegangen. Dette er en alvorlig komplikation, som kræver en ny operation.
Udsivningaf galde
Der er risiko for, at der kan ske udsivning af galde fra galdevejene efter operationen. Udsivningen kan give smerter og gøre det nødvendigt at lægge et plastikrør (dræn) i operationsområdet. I sjældne tilfælde er det nødvendigt med en ny operation.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Hvis du vil vide mere om kikkertoperation for galdesten, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’laparoskopisk galdeoperation’.
|
|
Kontakt
Dagafsnit for Kirurgi 108
Tlf. 97 64 27 30
Vi træffes bedst:
Mandag – fredag 8.00 – 15.00
|