Du skal have undersøgt dit hjerte ved en ultralydsundersøgelse. Ved undersøgelsen stimulerer vi samtidig hjertet med stoffet dobutamin, der får hjertet til at arbejde kraftigere.
Formålet med undersøgelsen er at afklare, om der er betydende åreforkalkningssygdom i hjertets kranspulsårer eller at vurdere sværhedsgraden af hjerteklapsygdom.
Sådan foregår undersøgelsen
Du ligger på et undersøgelsesleje under hele undersøgelsen. Først får du sat forskelligt måleudstyr på kroppen og får lagt en nål (venflon) i en blodåre i armen. Gennem nålen får du stoffet dobutamin i stadig større doser.
Hvert 3. minut registrerer vi elektrokardiogram (EKG), puls og blodtryk – og samtidig udfører vi en ultralydsundersøgelse af hjertet.
Når selve undersøgelsen er gennemført, får du information om resultatet og den videre plan.
Undersøgelsen varer cirka 3 kvarter.
Bivirkninger og sikkerhed
Undersøgelsen kan medføre fornemmelse af hjertebanken samt let indre uro og kvalme. Hvis du har betydende forsnævring af en kranspulsåre, kan der desuden opstå brystsmerter. Undersøgelsen er meget sikker, og alvorlige bivirkninger ses sjældent.
Sådan forbereder du dig
Hold pause med disse typer medicin
Det er meget vigtigt for, at undersøgelsen giver et retvisende resultat, at du holder pause med disse typer medicin:
- 2 døgn før undersøgelsen skal du stoppe med beta-blokerende medicin, fx Metoprolol, Selo-Zok, Bisoprolol og Carvedilol.
- 1 døgn før undersøgelsen skal du stoppe med langtidsvirkende nitroglycerin, fx Imdur.
- Fra 1 time inden undersøgelsen må du ikke tage nitroglycerin under tungen.
Mød fastende til undersøgelsen
Du skal faste inden undersøgelsen, så din mavesæk er tom. Det betyder, at du ikke må indtage hverken mad, drikke eller tabletter fra 4 timer inden undersøgelsen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.