For at undersøge hvordan din blære fungerer, skal du have lavet en funktionsundersøgelse – en såkaldt urodynamisk undersøgelse. Det er en undersøgelse, hvor vi blandt andet måler, hvor meget din blære kan rumme, hvornår vandladningstrang og eventuelle lækager opstår, samt hvordan blæren trækker sig sammen under vandladningen. Alt sammen for at bidrage til at finde det rigtige behandlingstilbud til dig.
Sådan foregår undersøgelsen
Mød op med fyldt blære
Undersøgelsen starter med, at du lader vandet på almindelig vis. Det er derfor vigtigt, at du møder i ambulatoriet med fyldt blære. Henvend dig hos sekretæren, hvis du får stærk trang til at lade vandet, mens du venter.
Selve undersøgelsen
Ved selve undersøgelsen lægger vi 2 katetre. Det ene lægger vi op i din blære for at måle trykket i blæren. Det andet lægger vi op i din skede eller endetarm for at registrere trykket i bughulen. Vi bruger en lokalbedøvende gel, når vi lægger katetrene.
Efter vi har lagt katetrene, bliver blæren langsomt fyldt med lunkent saltvand. Undervejs beder vi dig om at registrere symptomer fra blæren og om at hoste.
Når du føler vandladningstrang, skal du forsøge at lade vandet med kateteret i blæren. Imens måler vi trykket i og uden for blæren.
Undersøgelsen gentages, og herefter fjerner vi begge katetre.
Vi afsætter 1½ time til undersøgelsen.
Før du forlader ambulatoriet, aftaler vi, hvordan du får svar på undersøgelsen. Det kan være pr. telefon eller ved nyt besøg i ambulatoriet. Her taler vi også om hvilken behandling, vi kan tilbyde dig.
Sådan forbereder du dig
Medbring en urinprøve
Inden undersøgelsen undersøger vi din urin for bakterier. Derfor skal du tage en morgenurinprøve med. Du kan købe et glas til urinprøven på apoteket. Det er vigtigt, at du opbevarer urinprøven køligt, fx i en plastikpose med isterninger, også under transporten til sygehuset.
Hold pause med medicin
Hvis du er i behandling med medicin for overaktiv blære (f.eks. Vesicare ®, Betmiga®, Toviaz®) skal du holde pause med dette i 14 dage før undersøgelsen. Er du i tvivl, må du kontakte os.
Vær opmærksom på blærebetændelse, diarré og menstruation
- Blærebetændelse. Har du i dagene inden undersøgelsen mistanke om blærebetændelse, skal du få din urin undersøgt hos din egen læge. Har du blærebetændelse, skal du i behandling med antibiotika. Ellers kan vi ikke gennemføre undersøgelsen.
- Diarré. Har du diarré, kan vi ikke gennemføre undersøgelsen. Du skal derfor ringe og bestille en ny tid.
- Menstruation. Hvis du har menstruation, kan vi ikke gennemføre undersøgelsen. Du skal derfor ringe og bestille en ny tid.
Når du kommer hjem
Det første døgn efter undersøgelsen kan du have let svie ved vandladning og eventuelt lidt blod i urinen. Det er vigtigt, at du drikker cirka 2 liter væske i løbet af resten af døgnet for at forebygge blærebetændelse.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.