Du skal have fjernet en byld ved kønslæberne.
Sådan foregår indgrebet
Under indgrebet er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, bliver du koblet til et drop, som giver dig væske gennem et plastikrør i håndryggen. Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Under indgrebet ligger du som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.
Lægen skærer hul i bylden, tømmer og renser den. Lægen sætter eventuelt et par sting, så der bevares en åbning i såret. Dette nedsætter risikoen for, at der dannes en ny byld.
Vi lægger eventuelt lidt gaze i såret. Gazen suger sårvæske og omdannes til en blød gelé. Geléen kan hjælpe såret med at hele, og den forhindrer, at såret bliver betændt, så der gendannes en ny byld.
Vi tager eventuelt en prøve fra bylden for at se, om der er fremmede bakterier.
Indgrebet varer cirka 20 minutter,
Efter indgrebet bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Først herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Sådan forbereder du dig
Hold pause med medicin
Tager du medicin, skal du i nogle tilfælde holde pause for at undgå komplikationer ved indgrebet. Det gælder særligt smertestillende, gigtmedicin, blodfortyndende eller naturmedicin, fx fiskeolie, ingefær og hvidløg. Det er derfor vigtigt, at du oplyser, hvilken medicin du tager, og at du følger de anvisninger, du får af lægen om din medicin.
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden narkosen, så din mavesæk er helt tom. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden indgrebet. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter narkosen anbefaler vi, at du drikker 2 glas saft 2 timer før den planlagte undersøgelse eller behandling og derefter ingenting, til narkosen er overstået.
Følg disse retningslinjer, medmindre narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under indgrebet skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under indgrebet skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Fjern kontaktlinser inden indgrebet.
Vask dig grundigt før indgrebet
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig ind i fed creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden indgrebet
Efter indgrebet
Du bliver observeret i nogle timer
Du skal hvile dig et par timer på sengeafsnittet, mens vi holder øje med dig. Vi serverer drikkevarer og et let måltid for dig.
Sig til, hvis du får smerter
Vi tilbyder dig smertestillende medicin, og hvis du har behov for mere, må du sige til. Det er vigtigt, at du ikke har flere smerter, end at du kan slappe af og også komme ud af sengen.
Du kan bløde lidt fra såret, men det har ingen betydning.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Er indgrebet forløbet normalt, bliver du udskrevet senere samme dag og kan tage hjem. Sørg for at have en pårørende til at ledsage dig eller køre dig hjem. Du må ikke selv køre bil det første døgn efter, at du har været bedøvet.
Når du kommer hjem
Sygemeld dig eventuelt
Vi anbefaler, at du slapper af dagen efter indgrebet. Måske har du brug for at være sygemeldt en enkelt dag eller to på grund af træthed efter bedøvelsen.
Hold såret rent
Det er normalt, at der kommer lidt blødning eller væske fra såret. Vi anbefaler, at du bruser såret og området omkring såret grundigt med en håndbruser flere gange dagligt i den første uges tid. Så mindsker du risikoen for infektion og fremmer samtidig sårets heling.
Hvis der kommer væske fra såret, skal du skifte trusser ofte. Undlad at bruge bind, da huden skal kunne ånde.
Tag smertestillende efter behov
Du kan have lette smerter og hævelse i den første tid efter indgrebet. Du kan lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb. Smerterne aftager, efterhånden som hævelsen forsvinder.
Undgå karbad, svømmehal og tampon
For at mindske risikoen for infektion, fraråder vi dig at bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal og bade i havet, indtil såret er helet.
Vent 14 dage med samleje
Du bør vente med at have samleje til 14 dage efter indgrebet af hensyn til risikoen for infektion i såret.
Genoptag dine daglige aktiviteter
Du kan genoptage dine normale, daglige aktiviteter efter få dage, når smerterne er aftaget.
Kontakt os ved problemer det første døgn
Kontakt os, hvis du inden for det første døgn får:
- stærke smerter
- kraftig blødning
- ildelugtende udflåd
- feber.
Efter de to første døgn skal du kontakte din egen læge eller Lægevagten, hvis du oplever problemer.
Eventuel kontrol
Det er individuelt, om der er behov for at komme til en kontrol af såret. De fleste patienter kan blive kontrolleret ved egen læge. Nogle har behov for at blive tilset en hjemmesygeplejerske. Vi aftaler, om du har behov for kontrol, når du bliver udskrevet efter indgrebet.
Svar på prøven
Hvis vi har taget en prøve for bakterier, sender vi dig svaret på prøven per brev.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.