Danmarks bedste til behandling af diabetes hos børn

Børn og Unge i Hjørring topper listen hos Dagens Medicins kåring af Danmarks Bedste Hospitaler, når det kommer til behandling af diabetes.

Ud af 100 mulige point scorer Afdelingen for Børn og Unge på Regionshospital Nordjylland 100 i Dagens Medicins kåring af Danmarks Bedste Hospitaler, når det gælder behandling af diabetes hos børn og unge.
Kun Odense Universitetshospital opnår samme flotte score.

Danmarks bedste til behandling af diabetes hos børn

En del af forklaringen er banal, nemlig at der nu er fuldt hold, dvs. stillingerne i diabetesteamet er besat. Det gør det bare ikke alene.

- Det handler først og fremmest om et godt teamsamarbejde. Vi er et team, der arbejder godt sammen omkring familien. Vi har indarbejdet faste strukturer omkring diabetesbørnene, og de bliver mødt af faste sygeplejersker og læger, der kender dem, siger overlæge Camilla Thorvig.

Når Dagens Medicin kårer de bedste i landet, ser de på kvalitetsdata. Dansk Register for Børne - og Ungdomsdiabetes (DanDiabKids) registrerer kvaliteten af behandlingen og pleje for børn og unge med diabetes. Den vigtigste faktor i behandling af børn og unge med diabetes er et godt reguleret HbA1c. Set ud fra risikoen for sen-diabetiske komplikationer så er det vigtig at andelen af børn og unge med høj HbA minimeres.

Øje for den enkeltes behov

Forebyggende netværksmøder og en tæt kontakt både internt og med familierne er med til at sikre de gode resultater på Regionshospitalet.

- Vi har stort fokus på den enkeltes behov, og hvor der er brug for en ekstra indsats. Ikke alle har brug for samme støtte, men vi skal være der for dem, der har behov for at blive fulgt tæt. Vi giver ikke op på dem, selvom der er svært dysregulering, siger Camilla Thorvig.

- Vi italesætter målene overfor familierne og laver realistiske mellemaftaler, hvor vi ser på de individuelle behov og hvordan vi bedst muligt kan støtte dem i at opnå dem, siger sygeplejerske Louise Kragelund Hansen.

Fleksibilitet spiller også en rolle. Børn, unge og deres forældre kan være udfordret på at kunne møde til ambulante kontrolbesøg indenfor almindelig åbningstid. Med udvidede åbningstider har man opnået, at aftalerne med hospitalet ikke påvirker arbejdsliv og skole i unødigt omfang. En del samtaler klares også over telefonen, hvilket gør den hurtige, tætte kontakt nemmere.

Hospitalsledelsen var forbi med lagkage for at lykønske afdelingen, hvor overlæge Camilla Thorvig skar for.

Følges tæt

- Vi plejer at sige, at vi kender dem bedre end deres bedsteforældre. Alt hvad de foretager sig, afslører sig i deres data. Men det hjælper os til at møde dem, hvor de er. For nogle er det også en hjælp – især hvis de ikke har ret meget støtte hjemmefra – at de har os på sidelinjen og de føler en form for ansvar overfor os, siger Camilla. For nogle kan det betyde kontakt til afdelingen 1-2 gange ugentligt.

- Vi gør meget ud af at kommunikere støttende og vise support. Vi vil gerne den tætte kontakt, hvor de ved, at vi er der til at hjælpe, siger sygeplejerske Louise Kragelund Hansen.

Diabetesteamet hos Børn og Unge består af Sygeplejerskerne Anne Nielsen, Louise Kragelund Hansen og Camilla Kristoffersen. Lægerne i teamet er Camilla Thorvig, Lone Christina Jørgensen og Pawel Marcinski

Der er generelt betydelig fremgang i kvaliteten af diabetesbehandling på børne- og ungdomsområdet i Danmark. Meget få patienter viser tegn på senkomplikationer til deres diabetes i den seneste årsrapport fra Dansk Register for Børne- og Ungdomsdiabetes, og kontrollen med blodsukkeret fortsætter sin fremgang.

Opdateret