Årsag til blæreproblemer efter overgangsalderen kan ligge i urinens bakterier

Bakterierne i urinen er forskellig hos kvinder før og efter overgangsalderen, viser projekt fra Regionshospital Nordjylland. Det kan være forklaring på blæreproblemer hos kvinder efter overgangsalderen.

blæreproblemer

En tur til toilettet igen igen… Måske endnu en blærebetændelse. En stor andel af kvinder oplever at have blæreproblemer for eksempel i form af gentagne blærebetændelser og hyppig vandladningstrang. Især er dette hyppigt for kvinder, som har passeret overgangsalderen.

Forskel fundet

Tidligere var teorien, at urin var steril og kun indeholdt bakterier i forbindelse med blærebetændelse. Flere studier har dog vist, at blæren også under normale raske omstændigheder indeholder en lang række bakterier. Disse kan have betydning for blærens sundhed og funktion – om kvinderne oplever gener eller ej.

- Vi undersøgte derfor, om der er forskel på hvilke bakterier, raske kvinder har i blæren alt efter, om de er før eller efter overgangsalderen. Og det er der. Bakteriesammensætningen er anderledes, og det kan muligvis forklare, hvorfor kvinder efter overgangsalderen oplever flere blæregener, forklarer seniorforsker Suzette Sørensen, Center for Klinisk Forskning ved Regionshospital Nordjylland.

En bedre forståelse kan afhjælpe kvindernes gener

Konkret viste resultaterne, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports, at hos kvinder før overgangsalderen udgør Lactobacillus hovedparten af bakteriemængden, hvorimod urin hos kvinder efter overgangsalderen har en mere varierende bakteriesammensætning med et meget mindre indhold af Lactobacillus.

- En bedre forståelse af hvilken rolle bakterier i urinen og blæren har på blærens sundhed og funktion vil hjælpe med at udvikle nye målrettede behandlingsmuligheder, der kan afhjælpe de gener, som mange kvinder oplever efter overgangsalderen. Flere studier er dog påkrævede for at undersøge dette, siger Suzette Sørensen.

På Center for Klinisk Forskning er de blandt andet i fuld gang med et større studie, hvor de undersøger om indtag af planteøstrogener kan have positiv effekt på sammensætningen af bakterier og dermed blæreproblemer hos kvinder efter overgangsalderen.

Studiet beskrevet ovenfor er offentliggjort i tidsskrift:

Scientific Reports. https://rdcu.be/ceety

Kontaktperson:

Suzette Sørensen, PhD, Seniorforsker/Lektor, Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland og Klinisk Institut, Aalborg Universitetshospital  Suzette.sorensen@rn.dk tlf. 40 23 43 78

Opdateret