Danmarks bedste til tarmkræft - igen

Regionshospital Nordjylland topper igen i år listen hos Dagens Medicin over Danmarks Bedste Hospitaler, når det kommer til behandling af tarmkræft.

Dagens Medicin undersøger landets hospitaler inden for en række cancerbehandlinger. Og i årets rangering af de 17 afdelinger, der behandler tarmkræft, tager Kirurgisk Afdeling på Regionshospital Nordjylland en 1. plads med samlet score på 100.

Igen.

De indtog nemlig også 1. pladsen sidste år, hvor de tog et kæmpe hop op ad listen fra nummer 16. Med gentagelsen i år, så viser de, at det ikke var en tilfældighed. Placeringen er baseret på resultater fra den kliniske kvalitetsdatabase for tarmkræft, men også patienttilfredshed.

- Det glæder os helt vildt meget. En høj patienttilfredshed er også noget, vi tit oplever i ambulatorium og på sengeafdeling. En høj patienttilfredshed er også en god indikator på, at selv i den travle hverdag på hospitalet bliver der taget hånd om hver eneste patient. Og en tilfreds patient gør jo utvivlsomt personalet endnu mere engagerede og glade, siger overlæge Arnas Ugianskis.

Resultatet fejres med lagkage, hvor kirurgen skærer for.

Velsmurt samarbejde er nøgleordet

Opskriften på succes er kombinationen af høj faglig kvalitet og et velfungerende set-up gennem hele patientens forløb.

En multidisciplinær teamkonference spiller en hovedrolle, når behandlingsstrategien skal fastlægges, og 99% af patienterne med tarmkræft bliver drøftet på en fælles multidisciplinær teamkonference i Aalborg.

Kirurgisk afdeling kunne ikke opnå de flotte resultater uden et velsmurt samarbejde mellem flere afdelinger på hospitalet, understreger Arnas Ugianskis:

Det gælder sekretærerne, der sørger for at patienterne havner der, hvor de skal og det, der skal skrives, bliver skrevet. At endoskopiafsnittet kører godt, og at Billeddiagnostisk Afsnit sørger for at skanninger bliver udført og beskrevet rettidigt, så patienten kan komme videre og behandlingsgarantien overholdes.

- Jeg kan heller ikke undgå at nævne Patologisk Afdeling. Vi får altid svar på biopsier hurtigt på trods af udfordringer med personalemangel og de mange opgaver, de har.

- Koordinering af patientforløb ville være umulig uden vores dygtige forløbskoordinatorer - booke, ombooke, indkalde, aflyse, flytte, rykke, kode, afskrive, registrere osv. Jeg har også indtryk af, at de har et godt samarbejde med forløbskoordinatorerne i Aalborg.

Sygeplejerskerne i ambulatoriet spiller ligeledes en uundværlig rolle.

- Især når det drejer sig om en ekstra patient, som skal klemmes ind i et fuldt ambulatorieprogram eller en ekstra opgave som "lige skal løses", men som vi har glemt at fortælle om.

- Vi er også stolte af vores håndværk. Vi opererer stort set alle vores patienter laparoskopisk. Vi opererer med det topmoderne udstyr, og alt på operationsstuen kører bare. På trods af de relativt få kolorektale operationer, så er operationssygeplejerskerne godt trænet, og de er gode til at lære hinanden op.

Dødelighed faldet

Det fremgår af databasen, at 82 patienter blev behandlet for tarmkræft i Hjørring, heraf 64 opereret. Afdelingen diagnosticerer endnu flere, men nogle af dem bliver behandlet i Aalborg pga. fremskreden sygdom. 57% af de opererede patienter var over 75 år. Der var ingen dødsfald indenfor 90 dage efter en planlagt operation for tarmkræft. For blot 20 år siden døde hver 6. patient over 75 år indenfor 30 dage efter operation for tyktarmskræft på landsplan.

- Det tyder på en høj kvalitet af den kirurgi, der bliver udført i dag, men også utvivlsomt høj kvalitet af postoperativ pleje, siger Arnas Ugianskis.

Opdateret