Baggrund
I Danmark estimeres det, at cirka 40.000 er diagnosticeret med leddegigt. Daglige smerter, stivhed, træthed og fysisk handicap er blandt kendetegnene ved leddegigt. Over 85% af leddegigtpatienterne oplever smertefulde fødder og ankler i løbet af sygdommen. Korrigerende skoindlæg er blandt behandlingsmulighederne for at genoprette normal gangfunktion.
Produktion og salg af skoindlæg har udviklet sig til en enorm industri. Desværre viser nuværende forskning en uklar effekt af skoindlæg til leddegigtpatienter.
Dette kan skyldes forskellige faktorer f.eks. de anvendte metoder, patient- og skoindlægstypen. Imidlertid er det blevet vanskeligt for patienterne at få tilskud til skoindlæg.
Nyligt udviklet højteknologiske biomekaniske computermodeller har gjort det muligt at undersøge indlæggenes effekt meget detaljeret og dermed opnå en bedre forståelse af indlæggets effekt.
Formål
Formålet med projektet er at opnå bedre viden om hvordan skoindlæg mekanisk ændrer kræfter i foden og resten af underekstremiteten hos leddegigtpatienter.
Metoder
Det er vanskeligt, og i det fleste praktiske tilfælde umuligt, at måle kræfter inde i kroppen og dermed belastningen. Imidlertid er der igennem de seneste årtier sket en stor udvikling af biomekaniske computermodeller, som kan anvendes til at beregne kræfter i kroppen.
Dette giver mulighed for at undersøge hvordan forskellige indlæg påvirker muskler, fødder, ankel-, knæ- og hofte- led, ud fra dynamiske ganganalyse og kendskab til patientens anatomi fra MR scanning.
Ansvarlige forskere
Morten Bilde Simonsen, Cand. Scient. Tech
Tidsplan
Projektet forventes afsluttet til september 2020.
Samarbejdspartnere
Aalborg Universitet
Gigthospitalet Gråsten
Bandagist-centret

Hjælper skoindlæg egentlig mennesker med leddegigt? Det arbejder Morten Bilde Simonsen på at finde svar på bl.a. med hjælp fra avancerede computermodeller.
Foto: Lars Horn, Baghuset.