Om projektet:
Depression er en meget heterogen sygdom som i mange tilfælde ikke reagerer optimalt på medicinsk behandling. Idet mange patienter der lider af depression har mave-tarm lidelser er det nærliggende at undersøge hvorvidt der er en sammenhæng mellem tarmen og hjernen. Hos sunde tarmbakterier er der en konstant interaktion mellem bakterier og tarmen, immunsystemet og nervesystemet. Hvis der opstår dysbiose, hvor bakterierne i tarmen kan fremkalde sygdom hos mennesket, kan dette påvirke hjernen. Man har erfaret at antidepressiv medicin også påvirker tarmbakteriers sammensætning. Dette er baggrunden for vores studie i sammenhængen mellem tarmbakterier og depression.
Metoder:
Vi ønsker at indsamle afføringsprøver fra 100 patienter med depression før og efter antidepressiv medicinsk behandling for at karakterisere den bakterielle DNA. Resultaterne heraf skal sammenlignes med de bakterier der er i tarmen hos patienter med depression der ikke reagerer på antidepressiv medicin. Alle tre prøver skal også sammenlignes med raske individer. Derudover vil vi samle blod- og spytprøver fra alle tre grupper for at måle markører for inflammation, bakterielle produkter og stress hormonet kortisol for at undersøge hvordan den specielle tarmbakterie sammensætning påvirker kroppen.
Forventede resultater:
Vi forventer, at de patienter, der endnu ikke har fået medicinsk behandling mod deres depression, har en unik tarmbakteriesammensætning.
Vi forventer, at denne ændres med den antidepressive behandling til at ligne sammensætningen hos raske individer mere.
Hos nogle enkelte af dem forventer vi, at de har en tarmbakteriesammensætning der minder mere om den, der observeres, hos den patientgruppe der ikke reagerer optimalt på medicin.
Til slut forventer vi, at den specifikke tarmbakteriesammensætning, hos patienter med depression, påvirker immunforsvaret, stresshormonet kortisol og bakterieprodukt koncentrationen i blodet, og at disse er markant anderledes end hos raske mennesker.
Ansvarlig forsker:
Julie Kristine Knudsen, Cand. Scient.
Vejledere:
Suzette Sørensen, ph.d., Cand. Scient. Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland og Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
René Ernst Nielsen, MD, ph.d., klinisk lektor, Psykiatrien Region Nordjylland og Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Simon Hjerrild, MD, ph.d., Psykiatrien Region Midtjylland, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitetshospital.
Tidsplan
Ph.d. stillingen løber fra maj 2017 til maj 2020.
Perspektiver
Forskningen og resultaterne heraf kommer til at give os et indblik i den unikke tarmbakteriesammensætning hos depressionsramte borgere før og efter medicinsk behandling, samt hos de patienter der responderer dårligt på medicinsk behandling.
Dette kan forhåbentlig åbne nye muligheder for behandlingsstrategier hos både førstegangsramte patienter med depression, og de patienter der ikke reagerer på behandling.
