Du skal have anlagt et JJ-kateter ved en operation.
Et JJ-kateter er et kateter, der lægges ind i urinlederen fra blæren op til nyren. Kateteret sikrer passage af urinen fra nyren ned til blæren.
Sådan foregår operationen
Bedøvelse under operationen
Under operationen er du fuldt bedøvet.
Inden du bliver bedøvet, får du lagt et drop på håndryggen. Igennem dette får du væske og medicin.
Lægen, der skal operere, taler først med dig om, hvad der skal foregå, og herefter bliver du bedøvet.
Selve operationen
Ved hjælp af en kikkert (cystoskop) placerer lægen et kateter i urinlederen mellem din blære og din nyre. Kateteret er blødt og holder sig selv på plads.
Indgrebet varer cirka ½ time.
Efter operationen bliver du kørt til opvågningsstuen, hvor du bliver observeret, indtil du er vågen efter bedøvelsen. Herefter bliver du kørt tilbage på sengestuen.
Sådan forbereder du dig
Forbered dig grundigt til operationen
Du har til samtalen inden operationen fået forklaret, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Du har også fået udleveret en huskeseddel med titlen
'Husk, når du skal til operation'
, som beskriver dine forberedelser. Følg sedlen nøje
– så har du det bedste udgangspunkt for operationen.
Urinundersøgelse
Når du ankommer til afdelingen, skal vi starte med at undersøge din urin for blærebetændelse. Det er derfor vigtigt, at du som anbefalet drikker 2 glas vand eller saft, 2 timer før du skal møde på afdelingen, så du kan lade vandet ved ankomsten.
Undlad at lade vandet, inden du har talt med en sygeplejerske.
Køb smertestillende medicin
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol), så du har den til de første dage hjemme.
Efter operationen
Hurtigt ud af sengen
Det er vigtigt, at du efter operationen kommer i gang med at bevæge dig. Det mindsker risikoen for komplikationer. Du skal derfor forvente, at vi allerede få timer efter operationen beder dig om at komme ud af sengen og gå omkring. Vi støtter dig selvfølgelig i det omfang, du har brug for det.
Når du kommer hjem
Smerter efter operationen
Du kan efter operationen have lette jag eller murrende smerter over ryggen og blæren. Har du behov for det, kan du tage smertestillende medicin, som du kan købe i håndkøb (paracetamol).
Forvent svie og hyppige vandladninger
Du kan opleve en sviende fornemmelse i urinrøret, når du lader vandet. Det vil forsvinde i løbet af et par uger. Derudover kan du have hyppige vandladninger.
Forvent at have blod i urinen
Du skal forvente, at du nogle dage efter udskrivelsen kan have blod i urinen. Det er derfor vigtigt, at du drikker mindst 2 liter væske hver dag for at skylle urinvejene godt igennem. Hvis du oplever kraftige blødninger, skal du kontakte os.
Undgå hård fysisk aktivitet
Du bør undgå hårdt fysisk arbejde, tunge løft og løb den første uge efter operationen.
Vær opmærksom på blærebetændelse
Der er altid risiko for, at du kan få blærebetændelse, når du har været behandlet i urinvejene. Får du symptomer på blærebetændelse som fx feber, tiltagende hyppig vandladningstrang, vedvarende svie ved vandladning, lugtende eller grumset urin, skal du aflevere en urinprøve hos din egen læge.
Det er vigtigt, at en eventuel blærebetændelse bliver behandlet.
Kontrol
Det er individuelt, hvornår kateteret skal skiftes eller fjernes. Lægen fortæller dig om planen for din kontrol og videre behandling.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.