Du skal have fjernet åreknuder ved hjælp af varme-kateterbehandling.
Varmekateterbehandling er en metode, hvor lægen ved hjælp af et tyndt rør (et kateter), lukker åren indefra med varme. .
I nogle tilfælde kan supplerende behandling komme på tale. Åreknuderne kan eventuelt fjernes lokalt eller behandles med skum.
Varmekateterbehandling er ganske effektiv, men hos få procent af patienterne kan det være nødvendigt at gentage behandlingen.
Ikke alle patienter bliver symptomfri, idet gener fra benet kan skyldes andet end åreknuder.
Sådan foregår behandlingen
Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Det vil sige, at du er vågen under hele behandlingen. Behandlingen foregår på en operationsstue, og du skal ligge på en operationsbriks.
Lukning af åre med varmekateterbehandling
Inden behandlingen scannes du igen af lægen og der markeres med tusch.
Ved hjælp af ultralyd fører lægen nu en nål ind i den markerede åre. Denne adgang bruges til at indføre varmekateteret. Derefter lægger lægen lokalbedøvelse med en nål langs hele den åre, der behandles.
Når kateteret ligger korrekt, trækkes kateteret tilbage gennem åren, mens der afgives varme. Varmen ødelægger åren, så den lukker til.
Åreknuder – hvad er det?
Åreknuder er slyngede, forstørrede årer (vener) på benene. Åreknuderne opstår, fordi klapperne i venerne er defekte, så blodet løber ”baglæns”. Derved stiger trykket i venerne, og der opstår udposninger eller ”knuder”.
Sygdommen giver ofte ubehag i form at tyngde, hævelse, kløe, uro og træthed i benene, og i værste fald kan den give eksem eller sår på skinnebenet. Diagnosen åreknuder stilles ved en ultralydsskanning.
Tendensen til åreknuder kan være arvelig. Sygdommen er ufarlig, men hvis den er generende, kan den behandles ved varmekateterbehandling, skumbehandling, operation eller afhjælpes ved at bruge kompressionsstrømper permanent.
|
Til slut lukkes indstiksstedet med et plaster, og du får en kompressionsstrømpe på.
Skumbehandling
Skumbehandling er en metode, hvor man med indsprøjtning af skum, kan få venen til at lukke sig.
Fjernelse af lokale knuder på benet
Har du åreknuder, som ikke blot skal varmebehandles, men også fjernes, lægger lægen lokalbedøvelse og fjerner knuderne gennem små stikhuller i huden. Stikhullerne lukkes med små plastre.
Er dette en del af din behandling, får du bagefter en forbinding på, som skal sidde stramt om benet i 2 døgn. Først derefter skal du bruge kompressionsstrømpe.
Behandlingen varer 30-60 minutter. Efter behandlingen bliver du observeret i ½-1 time i afdelingen, inden du kan tage hjem.
Sådan forbereder du dig
Spis, som du plejer
Du skal ikke faste på behandlingsdagen, men spise og drikke normalt samt tage sædvanlig medicin.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Du må ikke selv køre bil hjem efter behandlingen. Lav derfor en aftale med en pårørende, der kan følge med dig på sygehuset eller hente dig efter behandlingen. Vi anbefaler, at du sidder på bagsædet med benene oppe på hjemturen.
Når du kommer hjem
Brug kompressionsstrømpen i 1-2 uger
Efter behandlingen har du en kompressionsstrømpe på, hvis du kun har fået lavet varmekateterbehandling, eller en forbinding, hvis du også har fået fjernet åreknuder lokalt.
- Hvis du har kompressionsstrømpe på, må du tage brusebad dagen efter.
- Hvis du har forbinding på, må du først tage brusebad efter to dage, når forbindingen kan tages af. Efter badet skal du tage kompressionsstrømpe på.
Du skal bruge kompressionsstrømpen i en uge efter varmebehandling og to uger ved supplerende skumbehandling, men kun i dagtimerne. Hvis du synes, at strømpen gavner dig, må du gerne bruge den i længere tid.
Strømpen skal vaskes hver anden aften, så den bevarer sin elasticitet.
Efter et døgn, kan du fjerne det store plaster. Eventuelle små plastre skal blive siddende i 5-6 dage, og de tåler brusebad.
Hvil med benet oppe de første dage
Du må bevæge dig normalt, men de første dage efter behandlingen anbefaler vi, at du sidder med benene oppe, når du hviler. Vi anbefaler en dags sygemelding. Behov for længere sygemelding kan drøftes med egen læge. Har du fået fjernet åreknuder lokalt på benet, skal du dog regne med ca. en uges sygemelding.
Føler du dig klar til det, må du begynde at dyrke sport efter en uge. Har du fået lavet skumbehandling bør der gå 2-3
uger.
Forvent lette smerter
Der kan komme lette smerter i benet. De kan opstå nogle dage efter behandlingen, men undertiden kommer de først efter et par uger. De svinder af sig selv i løbet af nogle dage, og du kan lindre smerterne ved fortsat brug af kompressionsstrømpe eller med smertestillende medicin fra håndkøb.
Rejser
Flyrejser frarådes den første måned efter behandlingen. Ved udlandsrejser de første måneder efter behandlingen skal du selv sikre dig, at du er dækket af din rejseforsikring.
Mulige komplikationer
Der er sjældent komplikationer ved varmekateterbehandling. Du kan dog opleve følgende:
- Betændelse. Du bør kontakte din egen læge, hvis du oplever tegn på betændelse. Tegnene kan være rødme og hævelse af de små sår, tiltagende dunkende smerter og eventuelt feber.
Blodprop.
Risikoen for at udvikle en blodprop i den dybe åre er meget lille. Hvis du oplever stærke, vedvarende smerter og hævelse af hele benet, skal du kontakte læge.
En del vil opleve følgende gener efter varmekateterbehandlingen:
- Rødme. Den varmebehandlede åre kan reagere med at blive rød, varm, hævet og eventuelt føles som en elastik i ugerne efter. Det forsvinder normalt inden for få uger og er ganske ufarligt.
- Føleforstyrrelser. Der kan komme føleforstyrrelser i benene, men som regel forsvinder disse igen i løbet af nogle måneder.
- Misfarvning. Enkelte udvikler en brunlig misfarvning på benene langs den åre, der er behandlet. Farven forsvinder oftest igen, men der kan gå op til 1 års tid.
Kontrol
Du vil modtage brev vedrørende opfølgning på behandlingen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om åreknuder, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ’åreknuder’.