ANBEFALES
|
FRARÅDES
|
|
|
Brød, mel og gryn
|
- Rugbrød/hvedebrød uden kerner og uden skorpe
- Alle typer grød, fx havregrød, øllebrød, risengrød
- Mel uden hele kerner
- Tærtedej og butterdej
|
- Tørt og hårdt brød
- Brød med kerner og skorpe.
|
Kartofler, ris og pasta
|
- Hele, kogte kartofler, der kan moses med en gaffel
- Kartoffelmos.
|
- Hårdt stegte kartofler, fx kartoffelbåde og brasede kartofler.
- Ris og pasta.
|
Mælk og ost
|
- Syrnede mælkeprodukter, koldskål, creme fraiche, piskefløde, kakaomælk, flødeis og mælkegrød
- Bløde oste, fx smøreost, friskost, flødeost, hytteost, frisk mozzarella.
|
|
Kød, indmad, fisk og æg
|
ANBEFALES
|
FRARÅDES
|
- Alle typer kogt kød* og hakket kød*
- Alle typer fjerkræ* og indmad (kogt frem for stegt)
- Alle typer fisk og skaldyr* (kogt/dampet frem for stegt) og gerne fede typer, fx laks, hellefisk, ørred, sild, makrel, ål og fiskekonserves i olie
- Pølser uden skind* (kogt frem for stegt)
- Æg eller æggeretter
- Alle former for blødt pålæg og smørepålæg, fx torskerogn, makrel, leverpostej, paté og kødpølse.
*Kødet bør ikke hakkes efter tilberedningen.
|
- Hårdt stegt kød, fisk og fjerkræ.
|
Fedtstoffer, saucer og dressinger
|
- Planteolie, oliemargarine og margarine, blandingsprodukter og smør
- Alle typer tykke saucer og dressinger, herunder fx mayonnaise, mayonnaisesalater og remoulade. Ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney.
|
|
Desserter, kage og sukker
|
- Alle typer sukker, honning og sirup
- Bløde desserter, is og kager uden fyld og toppings
- Marcipan og blød nougat
- Chokoladenøddecreme og peanutbutter
|
- Chokolade
- Kiks og lignende.
|
Grøntsager
|
- Kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel, eller grøntsagsmos
- Legeret grøntsagssupper med fløde med tyk konsistens
- Alle typer kogte og mosede bælgfrugter, fx gule ærter, kidneybønnser og linser
- Flåede tomater.
|
- Bønner, asparges, champignon og grøn salat
- Rå og hårde grøntsager.
|
Frugt og nødder
|
- Friske eller frosne jordbær, hindbær og meget moden melon, pære, fersken og banan
- Frugtgrød, -supper, -mos og -puré
- Konserveret blød frugt, fx fersken og pære
- Smørbart frugtpålæg
- Marmelade, syltetøj og gelé.
|
- Ananas og andre trevlede frugter
- Hårde frugter, fx æble
- Alle typer nødder og kerner.
|
Diverse
|
- Alle friske og tørrede krydderuter og krydderier
- Bouillon, madkulør og eddike.
|
|
Drikkevarer – eventuelt fortykker til moderat fortykket drikkekonsistens
|
- Alle former for drikkevarer
- Tynde væsker tilsættes eventuelt fortykningsmiddel til konsistens som kakaomælk/nektar.
- Anbefalet: ____
måleteskefuld fortykningsmiddel per 200 ml tynde væsker.
|
|