Det er besluttet, at du skal føde ved kejsersnit.
Forud for kejsersnittet skal du have set informationsvideoen ”Til dig, der skal føde ved kejsersnit”, og du skal tale med en sygeplejerske eller jordemoder om dit kommende indlæggelsesforløb og med en anæstesilæge om bedøvelse.
Informationsvideo og samtale med sygeplejerske/jordemoder
For at forberede dig eller jer til det kommende kejsersnit har vi lavet en informationsvideo, som findes på hospitalets hjemmesideRegionshospital Nordjylland. Du finder videoen under; ”Undersøgelser og behandling” → ”Graviditet og fødsel” → ”Fødsel” → ”Til dig, der skal føde ved kejsersnit”. Her er et direkte link:https://rn.dk/gravidpjecer-rhn.
Som opfølgning på videoen vil du blive kontaktet af en sygeplejerske eller jordemoder 1-2 uger før kejsersnittet. Det er her, I kan tale om eventuelt særlige behov under indlæggelsen eller tidligere erfaringer, fx i forbindelse med amning eller andet.
Telefonsamtalen varer cirka ½ time.
Samtale om bedøvelse
Den dag, det besluttes, at du skal have lavet kejsersnit, skal du tale med en anæstesilæge om bedøvelse i forbindelse med kejsersnittet.
Vi anbefaler normalt rygbedøvelse (spinalbedøvelse), som foregår ved en indsprøjtning i ryggen, og som bedøver mave og ben. Bedøvelsen har flere fordele:
- Det er en sikker bedøvelse med meget lav risiko for mor og barn.
- Du kan være vågen under kejsersnittet og dermed opleve dit barns fødsel.
- Faderen eller anden ledsager kan være med under hele forløbet.
Hvis der er særlig sundhedsfaglig grund til det, kan kejsersnittet foretages i fuld bedøvelse. Det kan fx være, hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, der giver større risiko for blødning. Du kan ikke selv vælge fuld bedøvelse, hvis der ikke er en sundhedsfaglig årsag til det.
Hvis du skal i fuld bedøvelse:
- sover du under hele forløbet
- kan faderen eller anden ledsager ikke være med på operationsstuen, men først se dig efterfølgende på opvågningsafsnittet. Når kejsersnittet er foretaget, vil din ledsager være sammen med barnet.
Planlagt kejsersnit med dato
Kejsersnit med dato planlægges så tæt på din termin som muligt.
Hvis kejsersnittet udelukkende er planlagt, fordi barnet ikke ligger med hovedet nedad, vil du blive ultralydsskannet lige inden kejsersnittet, da mange børn vender sig tæt ved fødselsterminen.
Har barnet vendt sig til hovedstilling, aflyses kejsersnittet, og du vil få information om det videre forløb med vaginal fødsel.
Planlagt kejsersnit uden dato – når du går i fødsel
Kejsersnit uden dato planlægges ved fødslens start.
Når du går i fødsel, skal du ringe til Fødegangen. Sammen med jordemoderen aftaler du det videre forløb.
Er du ikke gået i fødsel i graviditetsuge 40+6, bliver du kontaktet af en sygeplejerske eller jordemoder med henblik på at aftale tidspunkt for kejsersnit.
Som udgangspunkt planlægges kejsersnittet til den efterfølgende hverdag.
Sådan foregår kejsersnittet
Når kejsersnittet skal foretages, møder du og din partner eller pårørende ind på Sengeafdeling for Graviditet og Barsel. Her bliver I modtaget af en sygeplejerske, jordemoder eller en social- og sundhedsassistent. Du får operationstøj på, og vi ser efter, at der ikke er kønsbehåring i operationsfeltet. Du må gerne selv fjerne kønsbehåring inden kejsersnittet – se afsnittet om dine forberedelser.
Herefter modtager jordemoderen dig på fødegangen, og du får anlagt venflon (drop), hvori der gives mavesyrehæmmende medicin og væske. Du får også lagt kateter i blæren.
Din partner eller pårørende får andet tøj på.
Dernæst venter I på sengeafdelingen, indtil der er klar på operationsstuen. Mens I venter, kan I få afklaret spørgsmål hos jordemoderen, og I vil også komme til at tale med en anæstesisygeplejerske og med den læge, der skal udføre kejsersnittet.
På operationsstuen vil der være minimum 7 personer til stede, som hver har sit ansvarsområde i forhold til at passe godt på dig og dit barn: 1 anæstesilæge, 1 anæstesisygeplejerske, 2 fødselslæger, 2 operationssygeplejersker og 1 jordemoder. Derudover kan der også være studerende, som skal overvære kejsersnittet.
Du får nu den bedøvelse, som du har aftalt med anæstesilægen, og dernæst desinficerer vi huden på din mave med sprit og dækker den med et sterilt klæde. Klædet danner samtidig afskærmning fra operationsområdet, så du og din ledsager ikke kan se selve kejsersnittet.
Under kejsersnittet kan du få lavt blodtryk, få kvalme eller blive utilpas. Det er normalt. Du vil få medicin og væske for at modvirke dette af anæstesilægen og sygeplejersken.
Kejsersnittet varer cirka 30 minutter.
Når barnet er født, kan det være hos dig/jer, mens du færdiggøres på operationsstuen. Barnet flyttes kun på Børneafdelingen ved behov.
Umiddelbart efter kejsersnittet
Efter kejsersnittet kører vi dig til opvågningsafsnittet, hvor du skal være i minimum 2 timer.
Sygeplejersken sørger for, at du ikke har smerter, og jordemoderen vurderer din blødning, undersøger barnet og hjælper dig i gang med amning. Jordemoderen vurderer din blødning for at være sikker på, at livmoderen trækker sig sammen. Du vil opleve blødning på lige fod med kvinder, der føder vaginalt.
Når du får følelse tilbage i dine ben efter spinalbedøvelsen, bliver du kørt til Sengeafdeling for Graviditet og Barsel. Her bliver du hjulpet med at komme op, og dit kateter i blæren bliver fjernet. Når kateteret er fjernet, skal du helst tisse almindeligt – have såkaldt 'spontan vandladning' – inden for 4 timer.
Sådan forbereder du dig
Fjern kønsbehåring
Du må gerne selv fjerne kønsbehåring. Dette kan gøres dagen før kejsersnittet – men helst så tæt på operationstidspunktet som muligt. Brug en elektrisk barbermaskine,
ikke
en almindelig skraber, da det vil give risiko for små sår. Fjerner du ikke selv kønsbehåring, hjælper personalet dig med det, når du møder på afdelingen.
Mød fastende til kejsersnit med planlagt dato
Det er vigtigt, at du følger disse retningslinjer for faste inden kejsersnittet:
- Du må ikke spise fra klokken 24.00 aftenen før operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter, tygge tyggegummi eller spise pastiller og bolsjer.
- Tag gerne et glas sukkerholdigt saftevand, 2 timer før du møder på afdelingen.
- Hvis du tager tilskud af fiskeolie, hvidløg eller ingefær, skal du stoppe med dette en 1 uge før kejsersnittet.
- Er du ryger, anbefaler vi, at du ikke ryger senere end 2 timer før, du møder på afdelingen.
Fjern make-up og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under kejsersnittet skal du forberede dig således:
- Make-up. Fjern al make-up og neglelak. Under kejsersnittet skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, piercinger, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden narkosen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Fortæl dog sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Vask dig grundigt
Du skal tage brusebad og vaske hår hjemmefra om morgenen inden kejsersnittet.
Medbring gerne kamera
I må gerne have kamera med, men der må ikke tages billeder på selve operationsstuen, medmindre dette aftales med personalet. Anvender I kamera i mobiltelefon, skal denne sættes på flytilstand.
Efter kejsersnittet
Du får blodfortyndende medicin
Når du har født ved kejsersnit, er du også operationspatient. Det betyder, at du i starten ikke er så mobil som vanligt, og at du bliver hurtigere træt. For at forebygge blodpropper i benene, vil du derfor få en sprøjte med blodfortyndende medicin. Vi giver dig indsprøjtningen 6 timer efter kejsersnittet.
Vær aktiv og fortæl os, hvis du har smerter
I dagene efter kejsersnittet vil du have smerter i såret og eventuelt efterveer, som er sammentrækninger af livmoderen. Vi udleverer smertestillende tabletter til dig. Ved stærkere smerter kan det være aktuelt med yderligere medicin.
For at vi kan give dig en god og individuel smertebehandling, er det vigtigt, at du selv spiller en aktiv rolle. Fortæl os derfor, om den givne medicin er dækkende, og om du eventuelt oplever bivirkninger i form af kvalme eller træg mave.
|
|
Vi anvender den såkaldt NRS (Numerisk Rang Skala) til at vurdere dine smerter. Med NRS angiver du dine smerter med en talværdi både før og efter smertestillende medicin.
|
Formålet er at sikre, at du får den rette smertebehandling, og at du kan komme ud af sengen og være mobil, så du kan amme, pleje og skifte dit barn.
Forvent at have brug for smertestillende medicin de første 14 dage efter kejsersnittet. Dette kan fx være paracetamol (fx Panodil®, Pinex®) eller ibuprofen (fx Ipren®, Ibumetin®), som kan købes i håndkøb.
Vær ikke bange for at gå på toilettet
Din tarmfunktion vil være påvirket efter kejsersnittet. Derfor kan du i de første dage opleve kolik-lignende smerter og eventuelt oppustethed. Prøv ikke at holde tarmluften inde, og lad være at udskyde den første afføring. Det er vigtigt i forhold til smerter og dit velvære, at din mave kommer i gang igen efter operationen.
Giv dig god tid, og gå på toilettet, når trangen melder sig. Det er en dårlig idé at vente og tro, at det bliver bedre i morgen. Det får du bare hård mave af.
Husk at drikke rigeligt. Der skal være væske nok til amning, sved og afføring.
Sørg for ro og hvile
Det er vigtigt, at du sørger for at finde en god balance mellem ro og aktivitet i den første tid efter kejsersnittet. På den måde kommer du dig hurtigere, og amningen kommer bedre fra start.
Din partner spiller en vigtig rolle i dette: Vær sammen om at pusle barnet, og vær gode til at sige til og fra, så gæster overholder besøgstider. I perioder vil træthed, amning med videre fylde meget, og her vil det være en god idé at sige nej tak til besøg.
Vær opmærksom på infektion
Operationssåret er lukket med clips.
Plasteret på såret fjernes efter 1 døgn. Du kan sagtens gå i bad med plasteret på. Når plastret er fjernet, skal du afslutte badet med at bruse såret og tørre det forsigtigt med et rent håndklæde.
Vær opmærksom på tegn på infektion, såsom varme, rødme, hævelse og pus. Er du i tvivl om dit sår, så spørg personalet eller kontakt egen læge.
Når du kommer hjem
Få fjernet clips fra operationssåret
Clipsene skal fjernes hos egen læge på 7.-10.-dagen efter kejsersnittet. Du skal selv bestille tid hos lægen. Du får en clipsfjerner med fra os.
Plej operationssåret
Undgå sol og solarium på arret det første år.
4-5 uger efter fødslen kan du massere arret med lidt E-vitaminolie eller babyolie. Start med blide strøg, som efterhånden bliver mere faste. På den måde vænner arret sig til berøring, træk og tryk.
-
-
-
Tag den med ro i den første tid
Når du har født ved kejsersnit, er der nogle forholdsregler i den første tid:
- Undgå hård fysisk aktivitet, støvsugning og gulvvask de første 3-4 uger.
- Undgå at overbelaste dine mavemuskler. Du må løfte, hvad du kan uden besvær, dog maksimalt 10 kg de første 2 uger. Det, du kan løfte, skal du holde tæt ind til kroppen.
- Du må ikke cykle de første 2 uger, da pludselige ryk kan være skadelige.
- Du må ikke selv køre bil den første uge, men du må gerne være passager. Vær opmærksom på dette, da der kan opstå situationer/uheld, hvor din forsikring ikke dækker ved eventuelle skader.
- Anvend prævention (kondom) ved samleje, så længe du oplever vaginal blødning. Du skal desuden være klar over, at amning ikke beskytter mod graviditet.
- Gå til kontrolundersøgelse hos din egen læge 8 uger efter kejsersnittet. Du kan forvente, at egen læge vil foretage en gynækologisk undersøgelse og tale med dig/jer om eventuel fremtidig prævention.
Vent med at motionere
Du må ikke dyrke motion lige efter kejsersnittet, men kan følge disse retningslinjer. Du må:
- løbe korte løbeture efter cirka 6 uger
- svømme, når din blødning er stoppet. Som regel efter cirka 8 uger.
- begynde på lidt kraftigere mavemuskeløvelser efter 6-8 uger
- begynde på almindelig fitness efter cirka 3 måneder.
Træn bækkenbunden
Det er vigtigt, at du træner bækkenbundens muskulatur, så du ikke oplever problemer med at holde på urin eller afføring. Hvis du føler tyngde- eller nedsynkningsfornemmelse i underlivet, så stop med motionen. Det gælder også, hvis du oplever, at du ikke kan holde på vandet eller afføringen. Træn lidt mere med bækkenbunden, og genoptag først motionen, når bækkenbunden er veltrænet igen.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om kejsersnit, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: 'kejsersnit'.