Du skal have foretaget en kikkertundersøgelse af blæren – en såkaldt cystoskopi. Med undersøgelsen kan vi undersøge blæren og blærens slimhinde og samtidig kontrollere den for polypper, udposninger, fortykkelser, sår eller stendannelser.
Sådan foregår undersøgelsen
Under undersøgelsen ligger du som ved en gynækologisk undersøgelse. Du bliver vasket omkring urinrøret, og du får lagt en lokalbedøvende og desinficerende gel ind i urinrøret. Herefter fører vi et tyndt kikkertrør op i blæren, og gennem røret fylder vi blæren med lunkent, sterilt saltvand. Det gør, at vi bedre kan se hele blærens slimhinde.
Ved afslutningen af undersøgelsen tager vi urinprøver, som skal undersøges for unormale celler og infektion.
Selve undersøgelsen varer cirka 10 minutter, men på grund af forberedelserne til undersøgelsen skal du regne med at være på undersøgelsesstuen i cirka ½ time.
Du får svar på undersøgelsen med det samme. Svar på urinprøverne bliver sendt til dig.
Sådan forbereder du dig
Hvis du har blærebetændelse, kan vi ikke undersøge dig. Du skal derfor tage en prøve af din morgenurin med til undersøgelsen, så vi kan kontrollere den for bakterier. Du kan købe glas til urinprøven på apoteket. Det er vigtigt, at du opbevarer urinprøven køligt, også under transporten til sygehuset. Du kan fx opbevare den i en pose med isterninger.
Når du kommer hjem
-
-
-
Du kan have gener efter undersøgelsen
Du kan opleve svie, når du lader vandet, i op til 1 døgn efter undersøgelsen. Der kan også være lidt blod i urinen. Det er helt normalt og skyldes, at kikkerten kan have lavet små rifter i dit urinrør.
Drik rigeligt
Efter undersøgelsen er der større risiko for blærebetændelse end normalt. For at forebygge dette er det vigtigt, at du drikker mindst 1½ liter væske resten af døgnet. På den måde får du skyllet blæren godt igennem. Hvis du får symptomer på blærebetændelse, skal du kontakte din egen læge.
Kontakt og mere viden
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.